Семейство

Важните неща, които да осмислим преди развод

Децата, семейното жилище, паричният въпрос – кое е решаващо?

16.04.2013г. / 11 00ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Преди всичко трябва да се съгласим, че това е едно наистина сложно и трудно решение. Да приключим връзка, за която сме положили клетва да трае до края на живота ни се изисква дълго и сериозно осмисляне на причините и последствията от това. Развода не афектира само собствения ни живот, а и този на хората около нас. Какви са последиците и какво ще се промени след него?

Свързани статии

Решението за развод не се взима случайно, просто защото така ви е хрумнало в даден момент. Върху него трябва да се помисли дълго и задълбочено. Необходимо е да сте наистина сигурни, че сте положили всички усилия да спасите брака си и вече няма друг изход освен раздялата. При това трябва и да сте уверени, че сте психически, емоционално и финансово подготвени за новия си живот, който следва.

Може би първият по важност въпрос, който трябва да си зададете в този момент е: „Как ще го приемат децата?“ Би било нечестно и жестоко да ги караме да страдат, преживявайки раздялата на родителите си, които те обичат по равно и от които се нуждаят еднакво силно. Непреодолимите различия между вас и партньора ви не бива да се отразяват на отношението ви към децата. Техните интереси трябва да са водещи при взимането на решение за развод.

Не по-маловажен е и въпросът за финансовата ви стабилност и независимост след като се разделите с партньора си. Не подценявайте промените във финансовото ви положение като резултат от развода. Бъдете практични и не се поддавайте единствено и само на изблика на емоциите си.

Как ще гледат на вас околните (колеги, приятели, роднини) след развода? Няма начин отношението им да остане непроменено. Много хора страдат от ред предубеждения и ще са готови да ви съдят, неодобрявайки решението ви за развод. Ще са ви необходими допълнително сили и решителност да отстоявате новото си положение в обществото и да свикнете с драстичните промени в ежедневието си.

Ако от брака ви няма деца, да заживеете отново сама и независима ще е истинско предизвикателство. Обмислете предварително дали ще се наложи да се изнесете от семейното жилище, къде ще отидете след раздялата, как ще организирате живота си. Дългите години съжителство променят навиците ни. Предварителната психологична нагласа за промените, които неминуемо съпътстват раздялата с дългогодишния партньор ще ви дадат шанс за по-гладко и приемливо начало на новия ви живот.

Коментирай
Свободно време