Семейство

Обсъждат връщането на училищните лекари

Дали и кога ще има постоянно лекари в училищата

30.07.2013г. / 09 00ч.
Аз жената
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Училищното и детско здравеопазване са включени в новата здравна стратегия, обяви във Варна здравният министър Таня Андреева, съобщава Dnes.bg.

С този си ход тя открехва вратата за връщането на медиците в училищата и забавачките, тема, която отново доби популярност след нелепата смърт на 11-годишния Теди, след като припадна в час по физическо възпитание.

Свързани статии

„Ниското заплащане е причина за липсата на мотивация здравни работници да работят в учебни заведения“, призна министърът, но обеща, че ресорното й министерство ще работи върху това служителите от доболничната помощ да могат да работят в детските градини, яслите и училищата, а и да могат да специализират.

По нейни думи същият проблем съществува и в ТЕЛК-овете, където служителите нямат възможност да развиват своята квалификация или да работят в други лечебни заведения.

„За съжаление България е една от страните на последно място по остойностяване на лекарския труд и заплатите, които се получават“, отбеляза Андреева.

Тя допълни, че ще разговаря с управителя на Националната здравноосигурителна каса Румяна Тодорова за това как ще се остойностяват занапред клиничните пътеки, ще има ли възможност лекарският труд също да бъде заплатен адекватно при този ограничен ресурс, с който работи Здравната каса.

„В момента се работи за промяна на Наредба 34, която касае специализациите. Основната промяна ще бъде отпадането на приемния изпит за специализациите“, уточни тя.

Според здравния министър голямата медицина трябва да се осъществява в големите болници – университетските и областните, а общинските и по-малки здравни заведения трябва да останат като базисни и предлагащи първа помощ в спешни случаи – за заболявания, които не изискват високотехнологично лечение.

„Работна група вече търси решение на въпроса за разделяне на спешната от неотложната помощ, а резултатите ще бъдат готови през септември“, обеща още Таня Андреева.

Всички новини можете да научавате от Dnes.bg.

Коментирай
Свободно време