Семейство

Причини за постоянния глад при децата

Когато в менюто им липсват полезни храни

06.11.2013г. / 14 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Хранителните навици на децата се изграждат още от самото начало. Често докато израстват малките, родителите допускат някои грешки при храненето. Моментът, в който детето се е нахранило и след около половин час казва, че отново е гладно обърква родителите.

Те или дават отново храна на детето, или го лишават от нея. Проблемът се крие по-дълбоко и трябва да му се обърне внимание. Има няколко основни неща, които се отразяват върху апетита на детето.

Когато децата се чувстват лишени

Често децата, които са с наднормено тегло, биват ограничавани от родителите. Прекалената консумация на лакомства и обездвижването са най-честите причини децата да са с наднормено тегло. За да върнат здравословното тегло на децата, родителите спират рязко сладкишите и чипсовете.

Това е стрес за детето, което не само се чувства лишено от тях, но и потиснато. Постепенно намалявайте вредните храни, за да може детския организъм да регулира нуждата от тях.

Липса на определени храни

Когато в менюто на детето липсват определени храни и полезни мазнини, това също е често срещана причина, поради която децата изпитват постоянен глад. Осигурете на детето храни от всички хранителни групи.

Менюто трябва да е богато на въглехидрати, белтъчини. Не лишавайте децата от плодове, зеленчуци, ядки, млечни продукти и месо. Храни като fast food не доставят необходимите хранителни вещества на организма. Скоро след консумацията им е нормално детето да почувства отново глад.

Свързани статии

Децата растат

Не забравяйте, че с всяка минута децата растат. С времето храненията и порциите, които консумират ще се увеличават.

Специалистите отбелязват, че има два основни типа глад – емоционален и физически. Когато гладът е емоционален означава, че детето се опитва да се справи със своите чувства, преживявания, налице е някакъв психологически проблем. Физическият глад е сигнал, че тялото се нуждае от хранителни вещества. Добре е да обърнете внимание как се държи детето. Дали изглежда тъжно, потиснато. Да поговорите с него.

Друг проблем, който може да е причина за постоянния глад на детето е проблем с ендокринната система.

Не забравяйте, че децата копират и голяма част от поведението на възрастните. Ако вие докато гледате телевизия консумирате някакви дребни лакомства, децата също ще поискат да го правят.

Коментирай
Свободно време