Семейство

6 важни навика за здраво семейство

Ще ви помогнат да въведете хармония и баланс в дома си

10.12.2013г. / 16 40ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Здравето и спокойствието са особено важни за всяко семейство. За опазването на равновесието и сигурността на вашата фамилия ви предлагаме няколко интересни и полезни практики, които да предприемете, за да установите баланс в дома си.

Въвличайте всички във вземането на решение. Ако сте склонни към деспотичен индивидуализъм – преосмислете държанието си. За децата е от изключителна важност да участват в семейните решения, важно е за личностното им изграждане, както и за формиране на ценностната им система. Делегирайте им някои от домашните задължения. Разпределете ги, нека има баланс и равноправие. Коригирайте ги и позволявайте да бъдете коригирани от тях, ако сметнете, че ситуацията го позволява.

Забавлявайте се заедно винаги, когато имате възможност. Избирайте разнообразни спортове. Така ще насърчите не само екипната работа, имаща роля за сплотяването на семейството, но и ще помогнете на децата си да изберат кое занимание им носи най-голямо удоволствие.

Давайте добър пример. Ако искате децата ви да възприемат дадено занимание като своя ценност, правете го и вие. Делата са от огромно значение, когато искаме да дадем пример. Не са достатъчни само думите. Ако искате децата ви да поддържат добра физическа форма, можете да им дадете личен пример като се запишете и вие на спорт.

Свързани статии

Правете здравословен избор за менюто в дома си. Погрижете се винаги на кухненския плот или на масата в трапезарията да има свежи плодове, вместо шоколадови бисквити. Старайте се да обръщате вниманието на децата си към това. Вкусът към здравословното хранене е добре да се възпитава от ранна възраст. Винаги имайте резервен план за бързо здравословно меню, когато се появи риск от злоупотреба с допустимите лакомства.

Намерете подходящ семеен лекар, който да опознае цялото ви семейство и да проявява загриженост и внимание към вас. Грижата за здравето включва непременно и фамилна анамнеза. Това е от особено значение. Важно е лекарят ви да ви третира като приятел, който споделя ценностите ви и индивидуалните ви особености. Трудно е да се намери такъв специалист, но все пак можете да опитате.

Говоренето и обсъждането на проблемите, гнева, раздразнителността, защитните реакции при децата, е от първостепенно значение. Хубаво е родителите да са добре осведомени за вътрешното състояние на децата си. Много често е трудно да накарате децата в училищния период да споделят. Затова е хубаво от по-ранна възраст да обръщате вниманието на децата към важността на слушането и споделянето. Изразяването на емоциите намалява стреса и последиците от него.

За да имате здраво, сплотено и балансирано семейство, насочете първо погледа към себе си. Старайте се да давате добър личен пример. От изключително значение е хармонията между двамата родители. Изглаждането на проблемите осигурява здравословна среда на израстване за децата.

Коментирай
2 rate up comment 2 rate down comment
Men ( преди 10 години )