Семейство

16 неща, за които всеки родител трябва да намери време

Как да сплотите семейството си и да внесете разбирателство и хармония в дома

30.12.2013г. / 10 44ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Родителите трябва да бъдат внимателни за толкова много неща, докато отглеждат децата си. Опитват се физически да ги опазят от нараняване, опитват се да ги възпитат като добри и пълноценни хора, опитват се да изградят у тях добродетели, които да бъдат ценени от околните, за да могат наследниците им да живеят здравословен социален живот.

Трудно е родителят да обгради детето си с любов, да му осигури комфорт, да го лекува, когато е болно, да го защитава, когато има нужда и същевременно да му преподава така необходимите житейски уроци. И заедно с това понякога е трудно в забързаното ежедневие да се запази сплотеността, мирът и приятелството в семейството.

Често в заетостта си родителите забравят какво трябва да правят, за да отгледат децата си във възможно най-добрата среда. Но колкото и трудно да е, има неща, които никога не трябва да пропускате! Ето някои от тях:

Създайте нещо заедно. Няма значение дали ще е рисунка, скулптора от глина или пластилин – то ще е вашето творение! Важно е да покажете на детето си колко важно и колко красиво може да бъде нещо, създадено с вашите и неговите ръце. Освен това то ще е вашият личен шедьовър и скъп спомен. Покажете му колко ценно е създаването на красота!

Пейте с децата си! Песента е най-чистата форма на обич. Децата имат способността да пеят с цяло гърло без да ги интересува дали някой ги слуша и дали някой ще им се смее. Използвайте тази възможност! Пейте с тях и ще видите колко силно сплотява песента.

Родителите непрекъснато се опитват да научат децата си да ги слушат. А дали самите те умеят да изслушват и да чуват наистина своите деца? Ежедневието и стремежите към кариерата и материалното благоденствие са толкова всепоглъщащи, че понякога децата остават нечути и неразбрани. Когато се научим да слушаме, тогава ще се учим по-добре. Често децата сами подсказват от какво имат нужда, само трябва да слушаме.

Изживявайте заедно простите чудеса на света. Докато детето ви порасне ще премине през толкова интересни за него неща. Бъдете част от тях. Карайте колело заедно, правете сапунени мехурчета, тичайте из парка, разхождайте се в планината, пускайте хвърчила – всичко, което ви кара да се чувствате щастливи и сплотени с вашето семейство.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати