Семейство

Най-честите грешки, които родителите допускат при обезопасяване на дома

Често е много трудно да опазите децата си от нараняване, затова е добре домът ви да е грижливо обезопасен

06.01.2014г. / 14 40ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

В домовете с малки прохождащи деца или такива, които вече щъкат навсякъде и пипат всичко, е много важно да се обръща повече внимание на обезопасяването на жилището. Много често родителите не смятат за нужно да го правят, от гледна точка на това да не развалят интериора на дома. Други пък не намират за нужно да го правят, а разчитат на своето зорко око да пази децата им.

Но децата понякога действат толкова бързо, че дори поглед на сокол не би могъл да улови намеренията им. Затова е добре да се запознаете с трите най-чести грешки, които родителите правят при обезопасяването, за да не ги допуснете и вие.

Красотата пред практическото. Някои родители избират да не променят облика на дома си, макар и временно, за да предпазят децата от падане, нараняване, изгаряне и др. Например, можете да монтирате допълнителни прегради на стълбището (ако имате такова), така че да предотвратите евентуално падане на детето по стълбите.

Свързани статии

Съвременните модели кухненски фурни са с обезопасяващо стъклено покритие на вратата на фурната именно заради непредсказуемите детски ръчички. Но не всички семейства могат да се похвалят с подобни уреди. Затова измислете с какво да оградите вашата готварска печка така, че да не позволявате достъп на мъничето до нея. Можете да сковете импровизиран дъсчен параван, например.

Вероятно сте чували за малките пластмасови капачки за обезопасяване на контакти? Всъщност според някои те не са особено препоръчителни. При определени обстоятелства те могат да се превърнат в заплаха за здравето на детето. Представете си, че сте махнали капачката и сте я сложили на масата, за да включите прахосмукачката, например. Обаче изведнъж телефонът звъни, вие отивате да вдигнете. Детето ви не само може да бръкне с пръсти в контакта, докато не внимавате, но и може да глътне пластмасовата капачка. Големината й го позволява.

Не бъркайте вашата обезопасителна преграда с бавачка, която може да наглежда детето цял ден, докато вие вършите нещо друго! Това, че сте оградили навсякъде, където сте се сетили, не означава, че можете да не следите лудориите на малчугана си. Грижата за децата е на пълен работен ден, без почивка. Колкото и добри механични прегради да сте сложили, не забравяйте, че детето ви е интелигентно същество и има голям шанс да ги преодолее. Бъдете винаги нащрек!

Коментирай