Свекървите понякога са доста властни и дразнещи. Неслучайно има редица вицове по този въпрос. Това е така, защото по-възрастните майки винаги смятат, че трябва задължително да предадат опита си на младите снахи и то точно по стриктно определен начин. От там идват и конфликтите.

Затова на вниманието на свекървищата с най-добри чувства предлагаме няколко решения на най-често срещаните грешки, които те правят към своите снахи.

Слушайте какво иска да каже снаха ви

Обикновено свекървата се опитва да се налага над снахата и така започват конфликтите. Борбата за власт не спира и така, понякога дори отношенията между младите се развалят. Затова за да не наранят чувствата на снахите си, свекървите трябва да попреглътнат малко желанието си за контрол и да оставят младите да направят някоя и друга грешка в съвместния си живот. Вдишайте дълбоко няколко пъти преди да кажете каквото и да било!

Отбивате се без предупреждение при младото семейство

Това е изключително дразнещо, особено за снахата. Бъдете така добри да известявате предварително присъствието си. Много от разводите са причинени именно от нахални майки. Всеки има предел на търпението си, затова не нахалствайте. Дайте малко повече автономия на младата си снаха.

Искате снаха ви да ви нарича „мамо“

Ужас! Просто не го правете. Ако момичето или жената на сина ви не изпита желание отвътре да ви нарича така, никога не я карайте насила. В крайна сметка майката е една и тя е родната такава. Принуждавайки младата невеста да се обръща към вас с това съкровено обръщение, по-скоро рискувате да я отблъснете, отколкото да се сближите. Ето още почва за бъдещи конфликти.

Давате съвети, които тя не ви е поискала

Да, в съветите няма нищо лошо, стига да не се прекалява и стига работата да не започне да намирисва на постоянно напътствие и назидание. Никой не обича постоянно да му се казва какво и как точно да направи. За снахите това винаги изглежда като критика и намек, че не се справят достатъчно добре. Прехапете език, както се казва, и отминете някой по-незначителен съвет, който сте имали намерение да дадете.

Още по темата

Критикувате децата на снаха си

Вашите внучета! Та как изобщо намирате нещо нередно в поведението им, след като те са вашите слънчица? Ами така. Всъщност понякога така става, когато свекървата се опитва да критикува възпитанието на снаха си и след множество разправии по този въпрос, в който вече е замесен и синът й, се започва със заобиколните методи и така биват намесени и децата.

Това е много неприятно и изключително пагубно за здравословните отношения в едно семейство. Рискувате да си навлечете гнева не само на снахата, но вече и на децата, ако са достатъчно големи, за да разбират какво точно се случва. Просто разберете, че намесата ви е добре да е в разумни граници.

Говорите на сина си за снаха си

Това вече е тежката артилерия. Наговаряте го срещу жената, която сам е избрал? Е това вече е кофти номер. Така го поставяте в много неудобна позиция да избира между вас и нея. Той вече е избрал нея, както всеки мъж има нужда да създаде свое семейство. А вие винаги ще си останете единствената важна жена в живота му, но вече по различен начин. Не проваляйте щастието на младите. От това зависи и доброто на вашия собствен син.