Пристрастяването към секса може и да прозвучи като нещо забавно, но всъщност е вид психическо разстройство. Стремежът към постоянни интимни приключения се превръща в натрапчиво поведение и фикс идея при тези хора. Сексуалното пристрастяване може да е показателен симптом за някакво друго психично разстройство.

Ето кои психични разстройства имат връзка със сексуалното пристрастяване, което е една от многото им прояви:

Биполярно разстройство

Пациентите с биполярно разстройство или циклофрения, както е старото му медицинско название, са известни с това, че при тях се наблюдава цикличност в настроенията и поведението им – от маниакални до депресивни и обратно. Тези периоди се сменят през определен период от време. В маниакалната фаза пациентите са със силно повишени енергийни нива и силно приповдигнато настроение. В такива условия те се занимават с всякакви рискови дейности, включително безразборен и небезопасен секс.

Гранично личностово разстройство

Тези пациенти са податливи на емоционална нестабилност и импулсивно поведение. Експертите обобщават, че такива пациенти се характеризират с един общ кръг от зависимости, едната от които е именно зависимостта от секса.

Зависимо личностово разстройство

Това психично разстройство често се нарича от психолозите любовно пристрастяване. Тези любовни „наркомани“ използват секса като средство да се почувстват обичани и желани. Лесно могат да станат сексуално зависими като целият им живот и идентичност се основава на връзките.

Още по темата

Пост-травматично стресово разстройство

Най-често се изявява при хора, преживели сексуално насилие в детска възраст. Такива хора са много склонни да повтарят сценария, който са преживели и да упражняват надмощия или да преследват. Изпълнени са с натрапчиви сексуални мисли като опит да поемат контрол върху детската си травма.

Разстройства в половата идентичност

Хората, страдащи от разстройство на половата идентичност обикновено са объркани за своята сексуалност и в крайна сметка се затрудняват да направят своя избор. За да се преборят с неориентираността си са склонни да се впускат в безразборни сексуални връзки в търсене на идентичността си.

Сексуални разстройства

Тук се имат предвид разстройства като педофилия, ексхибиционизъм, които са известни с това, че ярко проявяват черти на сексуална зависимост. Те са определени от закона като криминални, за разлика от останалите заради склонността към насилие над друг човек. При тези разстройства е характерна серийност на проявите и точно определен модел на поведение, присъщ за конкретната личност.

Ако имате връзка с човек, който проявява някои от тези симптоми, бъдете изключително внимателни! Може и да се окаже опасна игра!