Семейство

Какво не знаете за вкусовите рецептори?

Интересни факти за папилите на езика

11.08.2014г. / 17 31ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Всички познаваме малките точици по езика ни – нашите вкусови рецептори. Но знаем ли какво точно правят те? Как функционират? Ще останете изненадани да разберете, че да усещат вкуса е една от функциите им. Подготвили сме някои интересни факти за малките „пъпчици“ по езика, които едва ли знаете!

Малките подутини по езика ви всъщност не са вкусовите рецептори!

Много хора смятат, че малките точици по езика са рецепторите, които разпознават вкусовете. Всъщност истината е, че не можете да видите с просто око тези рецептори. А подутините по езика се наричат папили. Всеки един от тях съдържа по 6 вкусови рецептора в себе си, които са разположени под повърхността на лигавицата. 

Имате 5 основни вкусови рецептора

Езикът има 5 основни вкусови рецептора – за сладко, солено, кисело, горчиво. Петият вкус се нарича умами. Думата идва от японски и означава приятен пикантен вкус. 

Вашите папили регенерират непрекъснато

Папилите по езика има кратък жизнен цикъл, който варира между 10 дни и 2 седмици. Всеки път, когато папилите регенерират, те израстват от базална клетка и се превръщат в вкусов рецептор, след това умират отново. 

Изгарянето на езика с горещи храни и напитки също може да убие вкусовите рецептори. Но не се притеснявайте – ще се възстановят. 

Свързани статии

Тютюнопушенето оказва влияние върху папилите

Пушенето убива вкусовите рецептори и намалява способността на езика да разпознава и изпраща сигнали към мозъка. Така може да се притъпи в известни граници усетливостта на вкус. 

След спиране на тютюнопушенето много хора споделят как отново за започнали да усещат вкуса на храната в по-изострена степен.

Някои хора могат да усетят вкуса на храната много по-силно

Генетично някои хора имат повече вкусови папили от други. Това прави усещането за храна много по-наситено. 

Вкусовите рецептори не се намират само върху езика

Всъщност, има много повече вкусови рецептори, отколкото предполагате. Някои от тях са разположени върху горната челюст, небцето и гърлото. 

Коментирай
19 rate up comment 0 rate down comment
Диан ( преди 9 години )
Не трябва да забравяме, че усещането за вкуса на дадена храна или напитка е сбор от няколко усещания , а вкусът е само едно от тях. Разчитайки само на езика си , не можем да разграничаваме отделните храни. Най-голяма роля играе обонянието. Все пак миризми има хиляди, а вкусове само 4 (е нека са 5). В разговорния език като се говори за вкуса на храната, всъщност се има предвид миризмата и. Затова нека не бъркаме тия понятия. При определени болестни състояния се случва да се простим за кратко с обонянието си и тогава храната ни се струва блудкава. Това е защото само вкуса не може да ни каже много - дали е сладко или солено е една добра насока, но и шоколада е сладък и макароните също. Без обоняние няма разлика между двете. Само вкус и обоняние също не са достатъчни за да изградят усещане за една храна. Още играят роля температура на храната,консистенция и дори начина по който ядем храната. Една гозба смелена с пасатор вече не е същата, топлата бира няма нищо общо със студената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар