Семейство

Интересни факти за Великден

Какво знаем и какво не за Великден?

28.04.2019г. / 08 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Великден е един от най-големите християнски празници, бележещ края на Страстната седмица.

Тогава честваме възкресението на Иисус Христос, който според преданията изкупва греховете на цялото човечество, увисвайки на кръста.

Светският обичай на Великден е най-вече свързан с боядисването, размяната и чукането с яйца за здраве. Този обичай е любим на всички малки и големи. Но какво не знаем за Великден?

Ще ви представим някои интересни и малко познати факти за този празник.

1. Традицията с великденския заек започва в САЩ през 18 век. Смята се, че произходът на тази традиция се корени някъде в Европа, но въпросът е спорен. У нас напоследък великденският заек също става все по-популярен.

2. Великден се празнува по различно време от източните и западните християни. Причината е, че датите на Великден се определят в зависимост от календара, който се следва – Юлиянският или Григорианският.

3. Бялата лилия е символ на възкресението в много държави по света.

4. Желираните бонбони под формата на яйца за първи път били създадени в Северна Америка по времето на гражданската война. Тези бонбони били изпращани на войниците, които били далече от семействата си.

5. Традиционно боядисването на яйцата се нарича писане или писанка. Боядисването навремето ставало с бои от естествени материали, например червена боя от червено цвекло. Останалата украса се прилагала върху яйцето чрез горещ въглен.

6. Денят на Пасха е променлив и зависи от фазите на Луната. Всъщност, формулата за изчислението на деня на Великден зависи от пролетното равноденствие, фазите на луната, пролетното пълнолуние.

7. Латинското наименование на Великден – Easter, произлиза от името на англосаксонската богиня Eastre, която символизира началото на живота, с което са свързани яйцата.

Свързани статии

8. Размяната на яйца за Великден датира като пролетен обичай, в който яйцата се явяват символ на прераждането и плодородието в много култури.

9. В някои англосаксонски култури, където претцелът е традиционна тестена закуска, той се свързва и с Великден заради усуканото тесто по средата, напомнящо на скръстени за молитва ръце.

10. За американците Великден е втория празник по консумация на сладкиши след Хелоуин.

11. Християните влагат специален смисъл във великденските яйца – те символизират радост, тържество, нов живот и възкресение.

12. Великден е най-старият и най-значим празник в християнския календар. Той се празнува три дни след същинската смърт на Христос.

Коментирай