Семейство

Сигурни симптоми на дефицит на витамин D

По какво да разберем дали ни липсва витамин D?

06.04.2016г. / 07 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Витамин D е много важен за цялостното здраве на организма. Той отговаря за регулирането на редица процеси в тялото. Дефицитът на витамин D може да има не едно и две последствия за организма, енергийните ви запаси, здравето на костите и имунната система.

Витамин D спомага за предпазване от диабет, болки в ставите, чупливост на костите, мускулна слабост и крампи, остеопороза, артрит, дори рак.

Кои са признаците на дефицит на витамин D?

Непрекъсната умора

Ако се усещате прекалено слаби и с липса на енергия през повечето време на денонощието, това може да подсказва за дефицит на витамин D. Липсата на този важен витамин се свързва още с нарушения в съня през нощта и бодростта през деня.

Имате депресия

Депресията не е само психическо състояние и емоционална потиснатост. Тя често има своите физически измерения и причини. Количествата на витамин D влияят върху функциите на мозъка, включително центровете, свързани с депресивните състояния.

Ниските нива на витамин D могат да предизвикат депресия.

Често изпотяване в областта на челото

Изпотяването е нормален физиологичен процес, имащ за цел да охлажда тялото. Недостигът на витамин D обаче предизвиква характерно изпотяване по челото, което се случва дори без наличие на физическа активност.

Болки в костите и ставите

Болките в костите могат да бъдат провокирани от липса на достатъчни количества витамин D. Това се наблюдава най-често през зимата, когато дневната осветеност и яркост са силно намалени, а хората са прекалено облечени в зимни дрехи, за да могат да поемат каквото и да е количество слънчева светлина, така необходима за синтеза на витамин D в тялото.

Налага се взимането на допълнителни хранителни добавки с витамин D, както и добавяне на хранителни продукти с този витамин към менюто.

Мъжете страдат от еректилна дисфункция

Според проучванията, еректилните способности на мъжете са пряко свързани с количествата витамин D в кръвта. При ниски нива могат да възникнат еректилна дисфункция, проблеми със сърдечносъдовата система и проблеми с простатата.

Повишена склонност към травми и счупвания

Витамин D участва пряко в изграждането и здравината на костите, както и в тяхната плътност. Калцият, необходим за костите не се абсорбира качествено, ако в тялото няма достатъчно витамин D. Така че ако сте забелязали, че лесно се наранявате и то по-сериозно, отколкото би следвало в дадена ситуация, това може да се дължи на дефицит на витамин D.

Силно намален имунитет

Ако се разболявате много често и имате чувството, че хващате абсолютно всеки вирус, който витае наоколо, вероятно ви липсва витамин D.

Витамин D има пряко отношение към поддържането на добър имунитет и ако се разболявате често, една от възможните причини за понижения имунитет е липсата на витамин D. Своевременното включване на добавки и храни, богати на витамин D ще ви помогне да преборите грипа и настинките по-бързо.

Снимки: istock

Коментирай