Семейство

Какво показват бръчките на лицето за здравето ви?

Че хапвате повече сладкиши

28.12.2016г. / 12 25ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бръчките са неизбежна част от естествения процес на стареене. Кожата губи своя свеж тен, еластичност и гладкост. Но не само възрастта е фактор, който води до състаряването на кожата. Интересно е, че линиите по лицето могат да разкрият много за нашето здраве, за знайни или неподозирани състояния и заболявания, като:

Остеопороза

Дълбоките бръчки може да са признак на лоша костна плътност. В западно проучване проведено сред 100 жени на възраст между 40 и 50-годишна възраст, учените открили връзка между дълбочината на техните бръчки и плътността на костите.

Според тях, това се дължи на факта, че състоянието на костите и кожата е в пряка зависимост от колагена, който е важен както за костите, така и за младостта и красотата на кожата.

Хапвате повече сладкиши

Бръчките могат да са показател, че често консумирате твърде много захар. Захарта се свързва с протеините в тялото и произвежда сложни вещества, които разграждат колагена и еластина, което влошава състоянието на кожата и е причина за появата на фини линии и бръчки.

Следващият път преди да изядете любимото ви лакомство помислете дали не е по-добре да го замените с пресни плодове.

Ранен стадий на сърдечносъдови заболявания

Диагоналните бръчки, които се появяват на ушния лоб могат да подсказват за ранни проблеми със сърцето. Тези диагонални бръчки са известни също като „знак на Франк“ и носят името на учения, който ги е изследвал през 1973 година – Т. Сандерсън Франко.

Причината за появата на тези бръчки се оказва разпадането на малките кръвоносни съдове до ушния лоб и това се смята за отражение на промените в кръвоносните съдове на сърцето.

Стрес

Една от основните причини за ранното състаряване е стресът. Бръчките причинени от стрес, най-често се появяват в областта на челото, както и около устата, очите. Стресът е причина нивата на хормона кортизол да се покачват. Това от своя страна води до разграждането на колагена в кожата.

Свързани статии

Риск от високо кръвно налягане

Знаете ли, че жените с по-ниско кръвно налягане с напредване на възрастта по-бавно получават бръчки, отпускане на контура на лицето, торбички под очите?

Според изследване проведено от Leiden University Medical Center в Холандия, хората, които произлизат от семейства с дълголетници имат по-малко бръчки в сравнение с техните връстници, които не живеят толкова дълго и страдат от високо кръвно налягане.

Снимка: iStock

Коментирай