Семейство

3 правила за добра комуникация в една връзка

Използвайте "и" вместо "но"

03.11.2017г. / 09 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Често подценяваме силата на думите и в същото време нямаме желание да подобрим нашите комуникационни навици. От друга страна, ние се обиждаме, когато някой се отнася зле с нас, особено в любовта. 

Всяка връзка преминава през кризи и една от тях е нарушената комуникация. Двамата партньори спират да обръщат внимание на избора на думи, на тона, с който разговарят помежду си. Не се замислят как да задържат топлината в комуникацията с любимия човек и да подобрят общуването.

Споделяме три прости правила за добра комуникация в една връзка. 

Когато говорите за собствените си желания, не използвайте "не" и "не искам"

Когато разговаряте с партньора, внимавайте дали не му давате отрицателна обратна връзка, използвайки „не“, не искам“, „не мога“ и т.н. Това правило важи, особено когато споделяте желанията си.

Когато говорим за представителите на силния пол например, не бива да забравяме, че те се нуждаят от ясно представяне на мислите. Не ги карайте да разсъждават, да се досещат, кажете им от какво имате нужда. 

Лоша формулировка: "Не искам да ме контролираш.".

Добра формулировка: "Искам да ми вярваш повече.".

Как да разберете дали правите секс или любов

Използвайте "и" вместо "но"

Това правило изглежда просто, но ще отнеме много време, за да свикне с тази промяна. Но тя несъмнено си заслужава. Сами можете да видите разликата:

Лоша формулировка: "Разбирам те, но искам да разбереш и мен."

Добра формулировка: "Разбирам те, и искам и ти да разбереш мен."

Лошата формулировка показва на половинката ви, че искате да се наложите над него/нея, че поставяте себе си като приоритет. Това може да го/я накара да действа отбранително, да не се съобрази с желанията ви и разговорът да приключи, без да сте разрешили проблема. 

Негативни мисли, които ни отделят от любовта

Не нарушавайте хубавите моменти с критика

Похвалата и критиката в едно, рядко биват разбрани правилно от отсрещната страна, особено ако тя не търпи и градивни критики. Ако искате да похвалите половинката си, уверете се, че не смесвате комплименти и критика.

Лоша формулировка: "Вечерята беше вкусна, за разлика от вчера."

Свързани статии

Добра формулировка: "Вечерята беше вкусна, благодаря ти".

Разбира се, че думите биха могли да се изплъзнат и да не сте искали да се изразите с лошата формулировка. Но когато това се случва често, когато не оценявате малките жестове на любимия човек, тогава някак естествено той спира да ги прави. 

Винаги можем да намерим точните думи, за да покажем, че нещо може да бъде по-добре, но трябва усилие. Добрата комуникация в една връзка се гради всеки ден, но тя е от решаващо значение. 

Снимка: istock

Коментирай
0 rate up comment 4 rate down comment
... ( преди 6 години )
niamam problemi s muja , kogoto obojavam i obi4am , dovolno davam na max vsi4ko ot sebe si , toi e naiasno i se e uveril v tova
отговор Сигнализирай за неуместен коментар