Семейство

Днес е Голяма Богородица

Честит имен ден на Мария и Мариян!

15.08.2023г. / 05 05ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

На 15 август отбелязваме Голяма Богородица или Успение на Пресвета Богородица – един от най-големите християнски празници, честван, както от православните християни, така и от католиците. 

На този ден, според Православната църква Богородица напуска земния си път и отива на небето при сина си. Мария умира на 64-годишна възраст, според евангелията.

Нейната смърт е толкова лека и блажена, че приличала повече на сън. Затова и църквата нарича мирното й преселение във вечния свят „успение“.

Трапезата на Голяма Богородица

Три дни след смъртта на Богородица самият Иисус Христос слиза на земята, обкръжен от ангели и светци, за да прибере душата на своята майка. 

Тъй като Богородица успява да премине блажено в селенията на вечността, празникът е известен като Голяма Богородица. Малка Богородица наричаме денят, в който Мария се е родила.

На 15 август се провеждат тържествени литургии във всички църковни храмове. Освещават се хлябове, които жените раздават след това за здраве на живите и в памет на мъртвите.

На този ден по традиция се провеждат фамилни и родови събирания, правят се курбани за здраве и против беди и болести.

Традицията повелява на масата да има топла пита, омесена рано сутринта, варено жито, пилешко месо, царевица и тиква. Динята и гроздето са задължителни.

Вижте тук вкусни рецепти за празника.

На този прекрасен християнски празник имен ден празнуват Мария, Марин, Марина, Мара, Мариана, Мариян, Марийка, Мариета, Богдан, Богдана, Божан, Божана.

Честит празник на имениците!

Здраве и красота
Свободно време