Семейство

Как да научим детето си да плува

29.06.2007г. / 08 12ч.
Вергиния Генова
Как да научим детето си да плува

Лятото идва, а с него и желанието ни да отидем на море. Ако имаме малко дете, веднага ни се иска да го научим да плува. Да, но не е зле да помислим малко преди да го бухнем в морето. Няма да забравя голямото желание на едно младо семейство да научи първородното си детенце на годинка и нещо да плува. Таткото го държеше през коремчето и го потапяше в морето, а майката го плискаше от тук от там с вода, докато детето неистово пищеше. И може би по-скоро заради околните плажуващи, родителите назидателно му показваха различни деца как се пляцикат по плажа с думите: виж, този батко не се страхува от водата. Поставих се на мястото на това беззащитно дете и изпитах неописуем ужас – не мога да говоря, не мога да мърдам, а някакви, които твърдят, че ме обичат ме натискат в някаква студена вода.

Е, ако след този кошмар детето не получи фобия от водата завинаги, пак ще е добре. Не е добре да си безотговорен родител, но и хиперзагрижен и амбициозен, също.

Все пак е хубаво да научим детето си на възможно повече полезни неща. Плуването е едно от тях. Въпросът е как да не повтаряме грешката на тези супер загрижени и любящи родители.

Да не внушаваме на детето страх от водата. – Така или иначе детето е плувало във вода девет месеца и е свикнало, това е било естествената му среда. Доказано е, че ако пуснем новородените бебета в басейн, те няма да се удавят, но с времето на сушата те забравят какво е да умееш да плуваш. Затова е добре да го научим да обича водата – като го оставяме при къпане да играе по-дълго в коритото с вода. Проблем ще е ако то не обича да се къпе, но тогава на помощ може да ни дойдат любимите гумени патета, делфинчета и умението ни да играем театър и да разказваме приказки.

Повечето деца обичат да се къпят. Омразата им към водата, ако има такава, най-вероятно е започнала, когато за първи път им е влязло сапун в очите. Затова и разработват специални формули за шампоани за бебета, не само да вземат парите на родителите.

Но дори и много да обича да се къпе, да шляпа в мини басейнчето си вкъщи, когато види голямото море, което няма край и в което плуват зелени водорасли, не всяко дете ще изпадне във възторг от толкова много вода. Това все пак е нещо напълно непознато. Добре е децата да бъдат оставяни постепенно да изучават новото. Да, ама как, като сме само една седмица на море – няма време.

Малките хора живеят в свой свят, в който, за тяхно щастие, времето няма голямо значение, а ако има определено работи в тяхна полза. Пред тях е целият живот, ако не се научат тази година, то непременно ще опитат догодина. Важното е да не ги стресираме.

Когато се поотпуснат, те сами ще започнат да се опитват малко по малко, да ни наблюдават как плуваме и да се опитат да повторят същите движения. Ако вече нямат страх от водата, 90 процента са се научили да плуват. Оставете ги да шляпат насам натам, като им обясните все пак и за опасностите, които крие водата. След време ще се научат да плуват сами любителски като гледат приятелчетата си. Или пък, ако имате възможност ги водете на басейн. Вземете им специален инструктор, или ги запишете в група – няма начин да не се научат. Има стотици обучени педагози, които с това си изкарват хляба – да учат желаещите да плуват.

Това е един изключително полезен за подрастващите спорт, защото развива всички мускулни групи хармонично.

Оттам до олимпийския медал трябват само силна храна и много тренировки.

Вие сте положили най-важната основа, необходима на вашето дете – да обича водата.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
simon ( преди 11 години )