Семейство

Какво похапват децата ни?

13.07.2007г. / 14 01ч.
Вергиния Генова
Какво похапват децата ни?

По-малките деца хапват онова, което им сложим в чинийките или им предложим между основните хранения. Обикновено навиците от ранна възраст се пренасят и по-нататък. Децата, които са свикнали да се хранят с чипсове, бонбони и шоколад, с удоволствие търсят този тип закуска. Тези, за които те са били забранени, при първа възможност си наваксват и се натъпкват до пръсване. Най-добре са онези, на които са им предлагани всякакви неща, но те по свой вкус не обичат прекалено много сладки и тестени изделия. Обикновено малчуганите обичат онова, което обичат мама и татко и е най-вкусно у дома.

Какво са отговорили по-големите деца, които получават джобни за училище и които могат да си изберат сами закуска? В лавките до училищата, обикновено все още преобладават тестените закуски: банички, пица, сандвичи, вафли и затова не трябва да ни учудва, че това са и предпочитаните храни от подрастващите.

В анкетата, проведена на сайта Аз детето 33 % от хлапетата чистосърдечно си признават, че най-много обичат пица, 25 % от тях предпочитат сандвичи. 29 % казват, че обичат всичко и нямат претенции към онова, с което се хранят.

Най-малко са любителите на спагети – 13 %, най-вероятно, защото това е храна, която не се продава на лавката и в сладкарницата, а трябва мама да я приготви в къщи. А от своя страна българските майки не готвят много често спагети – лесни са за приготвяне, но не могат да се оставят в хладилника за другия ден.

Какво излиза, българските деца хич не са претенциозни. Чудя се, ако наистина от есента започнат в училище да им дават вместо баничка с мляко, моркови и ябълки, как ще го възприемат? В контекста на програмата за намаляване на затлъстяването на децата идеята е прекрасна, но в другия – вечните претенции на учителите, че много работят, а малко получават – кой ще бели и мие морковите? Явно трябва да се назначава помощен персонал, но никак няма да се учудя, ако децата си хрупкат зеленчуците, без много много допълнителни обработки.

Поне 29% от тях, които ядат всичко, няма да имат проблеми. А и ще бъде страшно и весело, когато започне боя с ябълки.

Как се готвим за лятото?

Коментирай