Семейство

5 тайни за щастлива връзка според психолози

Не забравяйте за шегите

14.06.2019г. / 07 07ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Каква е формулата за щастлива любовна връзка? Всеки я търси, но сякаш има нещо, което ни пречи да намерим истинската, пълноценната. Днес в рубриката ни „Интимно“ споделяме с вас 5 тайни за щастлива любов, според психолози.

Изразяване на емпатия

Емпатията е невероятно дълбока форма на човешка връзка. Съпричастността към партньора по време на спор или след това, е начин да разберете как се чувства отсрещната страна, какво мисли, както и обратното към вас. Но според психолозите вербализирането на емпатията също е важно. Казвайки на любимия човек „Разбирам как се чувстваш“ или „Разбираемо е защо мислиш по този начин...“ може да насочи разговора в съвсем друга положителна посока. Съпричастността показвана всеки един ден помага за едни по-дълбоки взаимоотношения.

Не забравяйте за шегите

Игривото поведение с партньора ви може да бъде чудесен актив за вашата връзка, дори в конфликтни ситуации. Така може да намалите напрежението, желанието да заемете отбранителна позиция един към друг. Разбира се шегите трябва да са умерени, да има дори състрадание в тях, за да няма наранени. Казано накратко, играйте, забавлявайте се, но с подходящия тон и думи.

Обръщайте внимание

Третата стъпка, която може да ви помогне да изградите щастлива любовна връзка е да си обръщате внимание. Винаги е важно, а не само да поклащате глава. Когато сме подложени на стрес, често ставаме защитаващи се и емоционални. Избягваме неудобните въпроси и теми. Показването на внимание един към друг, че сме в разговора дори в един спокоен ден е нещо съществено. Без значение дали сте съгласни с мнението на другия или не, бъдете част от разговора.

Свързани статии

Търсете разрешаване на конфликта, а не задълбочаването му

В конфликтна ситуация и двамата партньори искат да се наложат над другия, да спечелят на всяка цена спора. Това само вреди на връзката. Трудно е да отстъпиш, особено когато знаеш, че не си прав. Това не означава да не споделяте мнението си, а да го правите така, че спорът да не се превърне в камъчето, което преобръща каруцата.

Покажете привързаност и обич

Какво ще кажете по средата на конфликта да промените климата показвайки обич, привързаност? Показването на такива силни емоции в трудни моменти е акт на смелост и лоялност именно защото не всеки може да реагира по този начин. Не на последно място, показвайте тези два ключови фактора не само, когато спорите, а всеки един ден.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
.... ( преди 4 години )
4akam liubimia mi goliam bliznak . bez da tulkuva slujebno .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар