Семейство

Често срещани трудности при втория брак

Когато опитаме отново в любовта, но пак възникнат проблеми

21.07.2019г. / 07 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много хора смятат, че вторият брак обикновено е по-успешен от първия. Вероятно възрастта и осъзнатостта имат огромна връзка. Сигурно опитът си казва своето. Човек се научава да разбира по-добре себе си и да определя нуждите си. Любовта в по-зряла възраст също е по-осъзнат механизъм за разлика от тази на младини, която е преминала като вихър, но е оставила големи опустошения.

Когато сте женени за първи път най-честите проблеми в брака се въртят около напасването на характерите, интимността и секса, финансите, идеалите, целите и възгледите за бъдещето, ролите, които всеки от партньорите ще има в брака, стила на комуникация. Обикновено в тези сфери се явяват и проблемите в съвместното съжителство.

5 очаквания за брака, които могат да го разрушат>>>

Когато се омъжите за втори път, вероятно ще сте направили по-добрия избор. Но това не означава, че проблеми не могат да възникнат. От какво естество са най-често те?

Смесено семейство

Една от най-големите трудности при вторите бракове се оказа смесването на децата от предишния брак, ако има такива. Приоритетите се променят, различни са и новите отговорности, които ще имате. Нуждите на децата ви, както и тези на общите ви деца, ако се случи така, че да имате общо потомство, ще са преплетени по по-сложен начин, отколкото преди. Възможно е да се появят и проблеми между децата.

25 тайни за щастлив брак>>>

Финанси

Финансовите проблеми са възможни при всички бракове, независимо колко са на брой. Парите са най-честата причина за развод, така че трябва да знаете за важността на обсъждането на финансовите въпроси и определянето на методика, по която семейството ви да функционира във финансов план, така че парите да не са повод за скандали.

Слабо усещане за семейство

Ако вторият брак е настъпил в доста по-зряла възраст, вероятността да нямате свои деца с новия си партньор не е малка. Много втори бракове съществуват без общи деца и това създава усещане за несплотеност, за по-малко пълноценно семейство, което може да се окаже проблем с времето.

Типове поведение, развити при първия брак

За да е успешен вторият ви брак, трябва да сте наясно с поведенията, които сте развили първия път и които са се оказали вредни за връзката. Още по-лошо е, ако натяквате на настоящия си съпруг навици, които сте харесвали в бившия си съпруг и сте свикнали нещата да се случват по определен начин. Това може да се окаже сериозен препъникамък за брака ви.

10 неща, които всяка двойка трябва да направи преди брака>>>

Спомени от първия брак

Първият ви брак е част от живота ви и това не може да се промени. Но избягвайте да произнасяте на глас спомени от него, без значение дали хубави или лоши. Продължете напред с настоящата си половинка, за да не внасяте напрежение между вас.

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време