Семейство

6 начина да помогнете на децата да се справят с училищния стрес

Осигурете им достатъчно часове сън

09.09.2019г. / 12 18ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Училище, домашни и подготовка за тестове, занимания след училище, тормоз от съученици... Понякога забравяме, че децата също са подложени на всекидневен стрес. В резултат, може да настъпят промени в настроението или поведението им. Стресираните деца са раздразнителни, страдат от безсъние, липса на апетит, главоболие, болки в стомаха. 

Как да им помогнете да се справят с училищния стрес? Вижте 6 начина. 

Намалете хаоса

Сутрин, ранно ставане, опашка пред банята, забавяне със закуската или пропускане... Хаос, през който преминават всички родители и деца, или поне в първите седмици от новата учебна година. Хаотичните сутрини задават настроение за деня. От това как преминават нашите първи часове, зависи как ще сме през останалата част от деня. Ето защо е важно, сутрин да няма крясъци, разплакани деца, родители, които се карат. 

17 back to school трика за родители

Осигурете им достатъчно часове сън

Децата, които получават достатъчно пълноценен сън, е по-вероятно да бъдат по-малко раздразнителни. Пълноценната почивка ще им помогне да са по-продуктивни в училище и да се справят по-лесно със стресовите ситуации. 

Най-лошите начини да окуражите детето

Разговаряйте

Децата винаги показват по един или друг начин, че изпитват стрес, че някой ги тормози в училище. Покажете им, че сте отворени за комуникация по всяко време и на всякакви теми. Ако се чувате по телефона през деня или вечер, когато се събере цялото семейство, не забравяйте да попитате как е преминал денят им. Така ще намерите решения на проблемите им. 

20 неща, на които трябва да научите децата си

Внимавайте с извънкласните занимания

В желанието си децата ни да развият своите таланти и умения, често забравяме, че извънкласните занимания, малко или много създават стрес за тях.Това не означа да не спортуват или да рисуват, свирят на музикален инструмент и т.н. Важно е да има баланс и да организирате така тези дейности, че децата да имат достатъчно време, за да се подготвят на ниво с домашните си и да имат време за любимите си занимания. 

Не критикувайте

Понякога домашните на децата са предизвикателство и за родителите. Но дори и да не ги одобрявате, да не сте съгласни с позицията на учителя, не говорете негативно за тях пред децата, защото това създава усещане за страх, че няма да могат да се справят с учебния материал. По-добре е да си организирате родителска среща.

Признаци, че детето ви е екстроверт

Ограничете ползването на технологии

Таблети, телефони, телевизия... Всичко това повишава нивата на стрес при децата. Ето защо е важно да има ограничения за технологичното време. Време, което може да прекарате всички заедно в забавление. 

Снимка: istock

Коментирай