Семейство

Какви са най-новите възможности за терапия на хората с аутизъм?

Международна конференция, посветена на проблемите с аутизма, ще се проведе в София

07.11.2019г. / 10 05ч.
Мария Дуковска
Какви са най-новите възможности за терапия на хората с аутизъм?

На 11 ноември от 10.00 ч. в Театро (бивш Модерен театър) София официално ще бъде открита Първата международна конференция „Аутизмът не е присъда!“, която ще повдигне важни въпроси, свързани с диагностицирането, социалната интеграция и възможностите за успешна адаптация към околния свят на хората от аутистичния спектър.

В откриването ще се включат Деница Сачева, зам.-министър на образованието и науката, Н. ПР. г-н Сьорен Якобсен, посланик на Кралство Дания в България, д-р Ваня Кастрева, началник на РУО – София, Калоян Дамянов, директор на РЦПППО – София, Ники Кънчев и Елена Петрова. Лекторите на форума ще бъдат водещи международни експерти в областта на аутизма, които ще представят най-новите изследвания и методи за терапии на хората с подобни проблеми.

Аутизмът се появява в ранното детство и засяга начина, по който комуникира човек, ограничавайки неговите способности да установява пълноценна връзка с другите, да изгражда приятелства и да изразява привързаност. В дните от 11 до 13 ноември конференцията „Аутизмът не е присъда!“ ще представи работещи решения как да бъдат преодолени тези дефицити и освен лекционна част ще включва и уъркшопове с практическа насоченост.

Интерес сред участниците във форума ще предизвика темата за възможностите на новите технологии в помощ на хората с аутизъм. Те ще могат да научат как хуманоидните роботи могат успешно да бъдат част от интервенциите за деца от аутистичния спектър, помагайки им в разпознаването и изразяването на емоции. Представители от Сърбия на проекта „DE-ENIGMA“ ще запознаят публиката с възможностите на хуманоидния робот Майло, който успява да ангажира вниманието на децата с аутизъм и влияе позитивно на развитието на социални и комуникативни умения при децата с аутизъм. Някои от останалите лекции, които ще бъдат представени по време на конференцията, са:

  • Приложният поведенчески анализ в световната общност – д-р Тед Хох;
  • Родителите като неразделна част от терапевтичния план – Дийна Сингер, LMSW, BCBA;
  • Анализ на задачите при развиване на професионални и житейски умения – в помощ на самостоятелността – Тери Ройър, OTR/L и Чад Хъникът, M. Ed., BCBA, LBA;
  • Възможностите за дентална терапия при децата с аутистично разстройство.

Форумът има за цел да подпомогне „постигането на максималния капацитет на възможностите на детето, което позволява включването му в социалния свят, което е шанс за качествен и достоен живот за него и за неговото семейство“, споделя Владислава Цолова, председател на Сдружение „Аутизъм днес“, което е и организатор на събитието.

Поради широкия спектър от теми, които ще бъдат засегнати по време на конференцията, тя е изключително полезна както за специалисти в областта – психолози, логопеди, специални педагози, терапевти, лекари, хора, ангажирани в научните изследвания в областта, така и за учители, родители и други засегнати от проблема. По време на форума ще бъде осигурен превод на български език.

Повече информация за програмата на конференцията и как да се включите в нея можете да научите на autism-conference.com.

Конференцията „Аутизмът не е присъда!“ се организира в партньорство с Az-jenata.bg, Агенция Кросс, сп. Здравен журнал, сп. Кенгуру, Болен здрав, Здравен навигатор, Zdrave.net, Розали, По-здрави днес, Първите 7, MedicalNews, Madamsko, Здравето има значение, Дарик Радио, БГ Радио.

Коментирай