Семейство

Какви играчки да изберем за бебето?

03.12.2007г. / 08 08ч.
Вергиния Генова
Какви играчки да изберем за бебето?

Пазарът е затрупан от най-разнообразни, цветни, пеещи и писукащи играчки, от всякакъв вид и калибър. И изборът каква да изберем се оказва труден. Става още по-сложно когато разберем, че на българският пазар за нашите малки съкровища внасят вредни за здравето им играчки. Това ни хвърля в смут и колебание. По принцип психолозите съветват винаги да избираме играчки с по-пъстри, по-отчетливи и по-ярки цветове, но момент, вижте страната производител, уверете се, че играчките са безвредни. И разбира се трябва да се съобразим с възрастта на детето.

Ако е за подарък на детето за близки приятели, може да попитате какви играчки нямат. А ако е за нашето собствено можем да изберем по няколко за всеки етап от неговото развитие.

През първите месеци от живота си детето открива очарованието на цветовете. Имайте предвид, че в началото то вижда размазано и не фокусира много добре, така че шарените перденца на леглото му, цветните тапети ще занимават погледа му.

Специално от първия до четвъртия месец на детето от водещите фирми в бранша са разработени най-разнообразни играчки, които да се закачат над кошарката. Те са големи, в разнообразни форми и цветове, въртят се и пеят. Подобни може да закупите и за количката на бебето. Продават и специални бебе центрове, където може да оставяте бебето безопасно да си лежи върху топла, мека и шарена подложка и над него да висят подобни цветни играчки, които то може да разглежда, да слуша как пеят и когато порасне да си играе с ръчички и крачета.

От 4 до 8 месечна възраст – отново са подходящи този тип играчки. Ако вече имате бебе център, където бебето да може да опитва да се обръща от коремче на гръбче и обратно, да подритва с крачета и да докосва с ръчички висящите играчки. Към тях може да прибавите и играчки от каучук (гумени), които издават звуци. Музикалните дрънкалки са също много подходящи за тази възраст. Бебето вече се опитва да се повдига, да сяда и ще се забавлява идеално в бебе центъра, като му поставяте още някоя гумена играчка.

От 8 до 12 месеца. Най-голямата забава за детето е да хвърля играчките си от кошчето и да види колко далече ще отидат. Разбира се вие веднага му ги подавате обратно и то започва да ви има за доброто куче, което носи топката. С тази игра може да се забавлява докато не ви заболи кръстът, а и след това. Така че гледайте да не го приучвате. Най-добре вържете играчките с ластик за креватчето, за да не трябва да пълзите навсякъде из стаята и летящите плюшени мечета да са най-големия ви среднощен кошмар. За подарък са удачни кукли от плат, гумени играчки и чесалки за зъбки. Не забравяйте, че в този период детето лапа всичко.

От 1 г. до 2 г. Бебето вече се превръща в дете. То се учи да ходи, пълзи и се вре навсякъде. Децата обожават пръчките с въртящите се колела, патета или кучета. Могат цял ден да вървят след такова. Вече може да строи кули с кубчета, да пъха предмети един в друг. Има кубчета и къщички с различни формички и детето може да се забавлява да открие коя фигурка в коя формичка трябва да се пъхне. В този период вече проявява интерес към всички предмети в къщата. Според него всичко става за игра, от тенджерите до инструментите. Внимавайте до какво има достъп и обезопасете контактите. Ако обичате тишината, не му купувайте музикални кутии и пиано, защото в този период това ще бъде любимото му занимание. Не подценявайте и книжките – гумени, пеещи, тип чантичка. По-любопитните деца ще си ги разглеждат с часове и ще ги разнасят навсякъде със себе си.

Коментирай