Семейство

Как да кажем „Не“ на детето и да избегнем драмата

Казвайте „Да“ по-често от „Не“, за да приемат отказите ви по-лесно

02.06.2022г. / 08 01ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Думата „Не“ действа на децата както червеният цвят провокира бика. Няма родител, който да не се е сблъсквал с детския яд, когато чуе тази негативна думичка. За да се преодолеят обаче отрицателните емоции или поне по-бързо да се приеме отказът, има няколко начина, по които да поднесем решението си на децата. Ето някои от тях.

Бъдете категорични.

Изрази като "Ще видим“, „Нека мине време“, „По-скоро не“, само объркват децата и им дават напразни надежди. Ако често отговаряте на исканията им с тези фрази, не се чудете, че децата продължават да настояват и да не спират да искат нещо от вас. Вие просто не сте се изразили ясно и категорично, а сте им оставили вратата отворена. Когато решението ви е окончателно, бъдете ясни и отчетливи, когато казвате „Не“. Кажете го със сериозен, авторитетен тон, за да разбере детето, че няма възможност за преговаряне и уговаряне.

Предложете кратко обяснение

Когато отказвате нещо на детето е препоръчително да му кажете накратко защо го правите. Просто „Не“ не е достатъчно ясно за децата защо не могат да правят това или онова, защо не могат да ядат сладолед на закуска, обяд и вечеря, и т. н. Забрана, без кратко обяснение какви са мотивите ви, обърква децата и ги ядосва. По-вероятно е да престъпят забраната, когато не са наясно защо я има и какви са вашите притеснения.

Не се поддавайте на манипулация

Независимо на какъв емоционален тормоз и манипулация ви подложат хлапетата, трябва да сте категорични в отказа си. Ако промените решението си от „Не“ на „Да“, това ще ги мотивира още повече да са настоятелни и то всеки следващ път. Ако решението ви вече е взето, отстоявайте го пред детето с аргументи и категоричност. Не продължавайте спора, а сменете темата, за да покажете, че няма да промените решението си.

Казвайте „Да“ по-често от „Не“

Ако искате да омекотите реакциите на децата, когато им отказвате определени неща, има един сигурен начин да го направите. Това е думата „Да“. Казвайте я не по-рядко от думата „Не“, за да бъдат отказите ви приети от децата. Ако от устата ви се леят само забрани, не се учудвайте, че децата ви ще протестират и ще правят всичко възможно да ги нарушат.

Не бива да забравяме, че децата имат нужда да изследват различни места и да опитват разнообразни неща, за да опознават света. Това е начинът те да се развиват нормално и колкото и да ни е трудно като родители, да приемаме всички възможни опасности и рискове, трябва да им позволяваме да опознаят света. Така, както сме искали и самите ние като деца.

* * *

Как да поставяме граници пред детето ще разкрие психологът и психотерапевт Вилияна Малева, която ще бъде лектор в панел „Семейна психология и права“ по време на тазгодишното издание на „Форум бременност и детско здраве“, което здравният портал Puls.bg организира.

Събитието, което среща настоящи и бъдещи родители с доказани специалисти в областта на майчиното и детско здраве, ще се проведе на 11 юни, от 10 часа, в зала 6 на НДК.

Регистрирайте се безплатно за присъствие на събитието и се запознайте с цялата програма на Форума ТУК.

Коментирай