Семейство

Подкрепи отбора на бъдещето – децата на България

УНИЦЕФ България започва кампания в подкрепа на правото на всяко дете на грижа, образование и закрила от насилие

15.11.2022г. / 13 57ч.
Аз жената
Снимка: УНИЦЕФ

Снимка: УНИЦЕФ

В навечерието на Световното първенство по футбол УНИЦЕФ България започва национална кампания под надслов „Подкрепи отбора на бъдещето – децата“. Без значение коя нация подкрепяме на Мондиала, в свят, който е по-разделен от всякога, футболът има силата да обединява. Когато става въпрос за правата на децата, може да има само един отбор. Това е отборът, зад който всички трябва да застанем – Децата. Всяко дете има право на грижа, образование и закрила от насилие и дискриминация. Това е и глобалното послание на УНИЦЕФ около Световния ден на детето, 20 ноември, който тази година съвпада със старта на Световното по футбол.

Лица на кампанията в България са двама от националните посланици на УНИЦЕФ – актрисата Елена Петрова и музикантът Владимир Ампов – Графа.

С тази кампания УНИЦЕФ насочва вниманието на обществото върху три ключови теми – ранно детско развитие, качествено приобщаващо образование за децата с увреждания и специални потребности и закрила от насилие за всяко дете. Те ще бъдат сред основните приоритети на Детския фонд на ООН при новата 5-годишна програма на организацията за България, която започва от 2023 г.

Първите години от живота на едно дете са ключови за неговото развитие. За да може всяко дете да получи най-добър старт в живота, УНИЦЕФ работи за достъп до ранна детска интервенция за установяване на затруднения възможно най-рано и предоставяне на подкрепа за децата и семействата. В България това все още е слабо развито и е по-скоро единична, а не системна практика. Специалистите в България по-често работят с по-големи деца, а родителите на децата с увреждания или затруднения в развитието често са изключени от процеса. Данните от изследване на организацията показват, че почти 60% от родителите на деца с увреждания до 6-годишна възраст не са били свидетели как педиатърът попълва въпросник, свързан с развитието на детето. УНИЦЕФ обучава лекари и други здравни специалисти за проследяване на развитието през първите 2 години от живота на децата с цел ранно включване в услуги за ранна интервенция при открити затруднения. Детският фонд на ООН обучава и професионалисти за подкрепа на децата – с активното участие на родителите, у дома, в яслата и детската градина.

С помощта на дарителите и партньорите си организацията ще продължи да работи и настоява за изграждане на национална система за ранна интервенция, за да могат всички семейства с деца от раждането до 2 години да имат навременна професионална информация за развитието на детето си и своевременна, координирана и ефективна подкрепа в общността.

Качественото приобщаващо образование за децата с увреждания и специални потребности също е основен акцент в работата на УНИЦЕФ в България. 32 000 е приблизителният брой на децата с увреждания в България. Около 10 000 от тях не посещават училище или детска градина, а близо 15 000 деца със специални потребности са невербални и изпитват затруднения да общуват.

УНИЦЕФ разработи безплатно мобилно приложение за символна комуникация Cboard, което дава възможност на децата, които не могат да говорят, да общуват с близките си, учителите си и хората около тях. То е адаптирано на български език и може да се редактира според нуждите на всяко дете, като се добавят символи и съдържание. УНИЦЕФ ще продължи обученията на родители, учители и специалисти, за да могат все повече да използват приложението в ежедневното си общуване и обучението на децата със специални образователни потребности.

 

Коментирай