Семейство

Обявиха резултати от инициатива на SOS Детски селища

22.05.2008г. / 12 53ч.
Аз жената
Обявиха резултати от инициатива на SOS Детски селища

На 20 май 2008 г. в София SOS Детски селища България обяви официално резултатите по проекта “Шанс да остана в моето семейство – Център за семейно консултиране и подкрепа на деца и семейства в риск”. За период по-малък от една година 102 деца и 70 семейства са включени в инициативата и получават индивидуални консултации, юридически услуги и психологическо консултиране в центъра по проекта. 36 родители от включените семейства посещават “Училище за родители”, за да се научат как по-ефективно да се справят с ежедневните проблеми. 295 юноши – ученици от средните училища в София са участвали в семинарни занятия на тема превенция на насилието, трафика на хора и по-добро познаване на своите права.

Центърът за семейно консултиране и подкрепа на деца и семейства в риск е открит през юли 2007 г. в София. Основната му цел е да подпомага семейства в риск да развият своя капацитет, за да посрещат нуждите на своите деца. По този начин се предотвратява отделянето на децата от семейната среда и настаняването им в институции. Центърът работи съвместно с Отделите за закрила на детето на територията на столицата, като предоставя възможност за насочване на деца и семейства в риск към алтернативни на институционалната грижа социални услуги в общността.

“За да се реформира системата за грижи за деца в България, не е достатъчно само да се закрият големите институции. Много по-важно е да бъдат подкрепени родителите, когато срещат трудности в отглеждането на своите деца. Изключителни усилия са необходими, за да се осигури сигурна и защитена среда на любов и уважение. С дейностите в нашия център се стремим да бъдем максимално близо до семействата, да подхождаме индивидуално към потребностите на всяко едно дете и в същото време да дадем увереност на родителите в собствените им сили, за да преодолеят житейските трудности.”, каза Пламен Стоянов, ръководител на проекта.

SOS Детски селища България е редовен член на международната хуманитарна организация SOS-Киндердорф Интернационал. Организацията обединява самостоятелни национални SOS сдружения в 132 страни в цял свят и се грижи за над 65 000 деца. У нас сдружение SOS Детски селища България започва дейността си на 2 август 1990 г. В България има 2 SOS детски селища и 4 Младежки дома, които предоставят семеен тип грижа за над 200 деца; Програма “Начало на самостоятелен живот”, която оказва подкрепа на 35 младежи в първите години след напускане на грижата извън семейството; 4 Центъра за семейно консултиране и подкрепа за общо 480 деца и семейства в риск.

* * *

Още 220 индивидуални спонсори подкрепиха SOS Детски селища
Филмът "Целувка за лека нощ"

Коментирай