Семейство

8 знака, които издават нарцистичния родител

Дали вие сте били в семейство с такъв

26.01.2024г. / 07 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Семейната среда, в която растем, изгражда до голяма степен нашата нагласа към живота, отношение към себе си. Вероятно рядко се срещат идеалните семейства, в които родителите винаги са обичащи се един друг, обичащи децата си, има хармония и разбирателство, а конфликтите са непознати. Има обаче семейства, в които двамата или единият родител е нарцистичен. 

Какво го отличава и дали вие сте били в семейство с такъв?

1. Вашите родители са ви натоварвали с чувството за вина. Вината е стандартен инструмент, който се използва за контролиране на човек, за неговата манипулация. Ако например не направите нещо, което не искате да правите, нарцистичният родител би могъл да ви изреди куп неща, които е правил за вас, с цел да се почувствате зле.

2. Любовта им е била обстоятелствена. За съжаление повечето нарцистични родители контролират другите чрез любов. Когато направиш нещо, с което те се гордеят, любовта им прелива и обратното. Срещате мълчаливо отношение, ако не правите нещата според техните желания.

Свързани статии

3. Родителският нарцисизъм включва и лъжи. Доверието, което градим към другите се заражда още в семейството ни. Нарцистичният родител малко по малко показва, че на него не може да се вярва. 

4. Отправяне на обиди. В ситуации на напрежение нарцистичният родител често отправя обиди. След преминаване на конфликта, почти никога не би се извинил или би казал, че съжалява до следващият път.

Свързани статии

5. Упражняване на контрол. Родителите трябва да контролират децата си по природа. Жертвите на родителския нарцисизъм обаче имат различен вид контрол. Родителите могат да използват емоционално изнудване, за да получат това, което искат. Да бъдат настройвани срещу другия родител, срещу роднини.

6. Вашите постижения са изтъкнати като техни. Осигурили са ви ваше собствено жилище, добро образование, хубави дрехи... Нарцистичният родител винаги ще изтъква саможертвите, които прави било то пред други хора или пред вас. Ще ви вмени, че вие бихте били нищо без него.

Свързани статии

7. Родителският нарцисизъм ползва страха като начин за възпитание. И за да ви накара да правите това, което искат вашите родители. Могат да ви накарат да се страхувате, че ако не направите това или онова, ако имате слаба оценка в училище, ще последва скандал, физически ще ви наранят, че ще ви дадат в приемна грижа и т. н. 

8. Вашите чувства никога не са били вземани предвид. Това може да се е проявявало в моменти, в които вие сте се местили да живеете на друго място, когато вие сте преминавали през трудни емоционални моменти, било то за случка в училище, първи любовни трепети или проблеми в семейството.

По материали от powerofpositivity.com

Коментирай