Цветя

Засадете отново елхата си след празниците

12.12.2004г. / 00 00ч.
Аз жената
Засадете отново елхата си след празниците

Национален екологичен проект “Коледна гора” стартира от този месец под патронажа на министър-председателя Симеон Сакскобургготски по инициатива на фондация “Мисия за защита на околната среда и водите”, информират от пресслужбата на кабинета.

Идеята е да се ограничи изсичането на иглолистните дървета по коледните празници, като предназначените за продажба ще бъдат предлагани с корените и по-късно отново ще се засаждат на определените от общините за целта градски площи.

Пилотният проект се осъществява в София, където е предоставено място в Южния парк.

По този начин на залесената паркова площ ще бъде създадена единствената по рода си “Коледна гора”, която всяка година ще бъде разширявана и украсявана за зимните празници.

500 000 иглолистни дръвчета се изсичат всяка година заради традицията да се украсяват елхи по Коледа и Нова година. Изчислено е, че ако след това те се засаждат, ще бъдат създадени нови гори с площ 10 000 декара.

Освен благоприятния ефект върху околната среда инициативата ще допринесе и за възпитанието на младите в грижа за природата и позитивно и активно отношение към околната среда в населените места, надяват се от “Дондуков” 1.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Ели ( преди 11 години )
У нас е традиция вече трета елха ще садим.Пред старият блок където живеехме посадихме след втората година на ползване елхата в зелената площ покрай блока.Миналата година пролетта посадихме вече пред новото ни жилище следващата елха,но за съжаление изкара лятото и зимата и тази пролет взе да и съхне върха.От тази нова година имаме друга елха която е все още на терасата ни и тази пролет пусна такива хубави нови клонки по 20-на сантриметра са дълги и стана по-висока от мен-не че аз съм много висока но повече от 160
отговор Сигнализирай за неуместен коментар