Фимо обици – закачливо интересни и наситени с цветове

16 октомври 2009 | 09:30 | Вергиния Генова
Добави в любими
Фимо обици – закачливо интересни и наситени с цветове

Приготвяне

Fimo моделинът е все по-популярен материал за изработка на всевъзможни неща: брошки, мартеници, обици, малки фигурки, декорации и какво ли още не. Представяме ви едни прекрасни обици, изработени в книжарницата за художествени материали “Слънчоглед”. Може да ги разгледате на сайта, да вземете идея и да си направите и вие такива. Или пък да си поръчате да ви направят по ваша идея.

Фимо обиците са за хора със собствен стил, които се открояват от тълпата и които имат послание към околните. ... Особено подходящи са за тийнейджъри и хора с артистични наклонности. Слагайки фимо обици – можете да декларирате днес ми е весело, днес ми е слънчево, днес ми е пиперливо. Което ми напомня за дипломацията на г-жа Мадлин Олбрайт (американския държавен секретар по времето на Бил Клинтън), водена посредством езика на брошките. При всяка среща или официално посещение тя подбирала различни брошки, които говорели за нейното отношение към проблема или за намеренията, с които идва и трябвало само да можеш да разчетеш видимия знак за невидимите намерения. Например, когато на посещение в Казахстан носела брошка във формата на рак, това символизирало мнението на американците, че демократичните реформи в тази страна са изостанали. Изключително тактичен начин да изразиш мнението си. Например, ако не харесваш свекърва си и знаеш, че и тя не те харесва да отидеш на гости с обици във формата на змия или пък за да покажем, че сме миролюбиви да си сложим бели гълъбчета или кротки агънца!

Дори да не можем да си позволим скъпите бижута на г-жа Олбрайт, можем с по-достъпни средства да заявим позиция, да зарадваме някого, да го вбесим, или просто да демонстрираме желанието си да направим този свят по-весел и по-шарен.

Но да кажем няколко думи как се работи с Fimo моделина? Разбира се лесно!
Вземаме пакетчето Фимо моделин – продават се в различни цветове и разфасовки, има моделин със златен или сребърен брокат в основния цвят или пък фосфоресциращ моделин. Размесваме добре и изработваме въпросната фигурка, която сме си наумили, като съчетаваме на воля цветовете. Може да си служим с подръчни материали като ножче за пластилин, игли и други подръчни материали, с които да издълбаваме и очертаваме.
Ако ще правим обици, като показаните, то трябва да си закупим предварително и игли за обици, които да забием в изработената вече фигурка.
А ако смятате да ги нанизвате на цветни шнурчета, тогава трябва да не забравите да пробиете дупки, защото следва печене и вкаменяване на глината и след това ще е напълно невъзможно да изпълните тази операция.
След като обиците (или каквито и фигурки да сте сътворили) са готови ги слагате във фурната на 130°C за около 30 мин. Внимавайте да не ги прегорите, че заприличват на прегорели курабийки и губят наситените си и плътни цветове. След което ги оставяте да изстинат и добавяте основната кукичка, която се слага в дупката на ухото. Разбира се, ако предпочитате обици на клипсове, използвате тях. Сега е моментът, ако ще нанизвате на шнурчета, ако ще добавяте панделки или мъниста.
Вижте фото поглед 1 част  произведенията на “Слънчоглед” и се вдъхновете. 
Вижте фото поглед 2 част.
Вижте фото поглед 3 част.
Успех в заниманията!

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Тоня ( преди 10 години )
Дали има курсове за работа с Fimo моделин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 10 години )
Харесват ми, а и статията ми беше интересна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 10 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
маргарита ( преди 11 години )
обиците са много красиви и аз искам да се науча да правя същите обици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
zeyfod ( преди 11 години )
Всъщност след като се изпекат могат да се пробиват с бургия. Някой го правят именно така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Merilin ( преди 11 години )
Здраве и красота