Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... Big Ben е част от културното наследство на ЮНЕСКО?

През 2012 година кулата е преименувана

17.05.2016г. / 16 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Независимо дали посещавате Лондон за първи път или не, разхождайки се из града, погледът ви няма как да не бъде привлечен от Big Ben. Това е часовниковата кула-камбанария на Уестминстърския дворец.

Тя се намира в непосредствена близост до Бъкингамския дворец и Пикадили Съркъс. Днес в рубриката ни „Знаете ли, че...?“ споделяме някои любопитни факти за този паметник, който е част от културното наследство на ЮНЕСКО.

Знаете ли, че „Бен“ в името на кулата се смята за знак на почит към сър Бенджамин Хол. Той е работил по проекта на кулата и е бил човек с внушителни размери.

Диаметърът на всеки от циферблатите е около 7 метра и всеки има 312 стъкла.

В основата на всеки от четирите часовника на кулата е написана фраза на латински език, която гласи „Domine salvam fac reginam nostram Victoriam Primam“. Това означава „Боже, пази нашата кралица Виктория Първа“.

За да стигнете до върха на кулата, трябва да изкачите 334 стъпала.

Цифрите на часовниците са високи приблизително 60 сантиметра.

През юни 2012 година Камарата на общините преименува кулата на Elizabeth's Tower (Кулата на Елизабет) в чест на диамантения юбилей на кралица Елизабет Втора.

Знаете ли, че по времето на кралица Виктория кулата е била наричана Кулата на св. Стефан?

Звукът от камбаните на кулата е толкова силен, че може да се чуе на пет мили. Ако сте в камбанарията, може дори да усетите вибрациите по тялото си, когато камбаните бият.

Знаете ли, че Big Ben не е идеално права кула. Може да не е толкова забележимо, както на кулата в Пиза, но ако човек се вгледа, ще види, че кулата е леко наклонена в посока северозапад. Това се дължи на тунели, които са били направени заради разкопки в близост за създаването на подземна железопътна линия.

Ако ви предстои пътуване до Лондон, не се надявайте да видите кулата отвътре, или ще е някакъв голям късмет, ако ви се случи. Чуждите туристи нямат право да влизат във вътрешността ѝ.

Свързани статии

Часовниковата кула е висока 96 метра, построена в готически стил, а голямата камбана в кулата тежи 13,76 тона, висока е 2,29 метра.

Знаете ли, че Big Ben има три дати, на които празнува рожден ден. Въпреки че официално кулата е открита на 10 април, 1858 година, часовникът започва да работи на по-късна дата. Според някои исторически източници това е 31 май 1859 година. След това до 11 юли 1859 година Big Ben не звъни. Така че технически кулата има три рождени дни.

Снимки: Reuters

Коментирай
Свободно време