Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... комарите ни избират по миризмата на потта?

Насекомите са се появили преди около 210 милиона години

10.06.2016г. / 16 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: freeimages.com

Снимка: freeimages.com

С настъпването на лятото,едни от най-неприятните насекоми, с които се сблъскваме са комарите. Днес в рубриката ни „Знаете ли, че...?“ споделяме някои малко известни факти за тях.

Знаете ли, че само женските комари хапят? Мъжките и женските комари се хранят и с плодови нектари, но женските се нуждаят от протеините в човешката кръв, за да могат яйцата им да се развиват.

Знаете ли, че комарите могат да усетят човешкия дъх? Тези малки насекоми разполагат с рецептори, които откриват освободения въглероден диоксид, когато издишваме. След което следват източника.

Потта помага на комарите да избират жертвите си. Кожата ни произвежда повече от 340 различни химически вещества, а миризмата на много от тези вещества е привлекателна за комарите.

Топлината на тялото бележи целта. Комарите използват топлинни сензори. След като открият поредната си жертва, намират и най-добрите капиляри.

Комарите тормозят хората още от древността, споменати са в различни исторически източници, включително и в трудовете на Аристотел.

Знаете ли, че комарите са се появили преди около 210 милиона години?

Маларията се причинява от паразит, който живее в комари. Паразитът попада в слюнката на комара и се предава, когато насекомото ухапе някого.

Комарите не предават ХИВ. Вируса, който причинява СПИН не се реплицира в комари и всъщност се усвоява в стомасите им, така че няма как да зарази човек.

Комарите се считат за най-смъртоносното животно в света. В частност комарът anopheles, защото предава малария, която убива повече от един милион души всяка година, предимно в Африка.

Смята се, че Александър Велики е починал от малария през 323 г. пр. Хр.

Средната продължителност на живота на комарите е по-малко от два месеца, като мъжките обикновено живеят 10 или по-малко дни.

Тъмното облекло привлича комари. Не забравяйте, че по-тъмните дрехи привличат повече топлина от слънцето, отколкото материите със светли тонове.

Свързани статии

Има повече от 3500 вида комари, като азиатският тигров комар е сред най-често срещаните. Някои видове са отговорни за разпространението на малария и различни форми на енцефалит.

Думата „комар“ за първи път се появява през 16 век.

Комарът може да всмука три пъти повече кръв, отколкото е собственото му тегло.

Женските комари могат да снесат до 300 яйца наведнъж, като снасят до три пъти преди да умрат.

Снимка: Reuters 

Коментирай