За някои хора бракът е ценност, за други няма особено значение. Да създадеш щастлив и дългосрочен брак е изключително трудно и е свързано с много усилия от страна на двамата партньори. Какво не знаем за него?

Днес в рубриката ни "Знаете ли, че...?" споделяме няколко любопитни факти за брака. Знаете ли, че около 75%  от хората, които се женят за партньор след любовна афера, завършват с развод?

Около 300 дойки на ден се женят в Лас Вегас.

Двойките, които живеят заедно преди годежа, имат по-висок процент на разводи, отколкото тези, които изчакват със съмвестното съжителство.

Повечето семейни двойки са най-щастливи през третата година от техния брак. 

Традицията за размяна на брачни халки е поставена в Древен Египет.

Най-дългият брак е продължил 91 години и 12 дни.

69% от браковете в Етиопия се случват,  чрез отвличане на бъдещата булка.

Знаете ли, че има фобия към бракуването? Тя се нарича гамофобия.

Във Виетнам двойките не могат да сключат брак, ако нямат удостоверение от лекар, че са психично здрави.

Знаете ли, че Айнщайн, Дарвин, Алън По са били женени за свои първи братовчедки?

Рискът  от  развод се увеличава, ако двойките сключат брак под 25 – годишна възраст. Също така, рискът от развод е по-голям, ако в двойката жената е по-възрастна от партньора си. 

Знаете ли, че вероятността бракът да завърши с развод в рамките на 5 години от неговото сключване е 20%, докато вероятността едно съвместно съжителство да се разпадне в рамките на 5 години  е 49%.

Още по темата

Браковете, в които партньорите правят рядко секс, има риск да се разпаднат в рамките на 12 месеца.

Според дългогодишно проучване нивото на щастие на една личност преди брака е най-добрият предиктор за щастие след сключването на брак. Това означва, че ако не сме особено щастливи преди сватбата, след това няма гаранция, че това ще се промени. 

Снимка: Reuters