На 26 ноември кубинските власти официално обявиха новината за смъртта на сочения за един от най-големите диктатори в световната история – Фидел Кастро. Докато улиците в Куба затихнаха от новината, в САЩ имаше и такива кубинци, които излязоха, за да празнуват смъртта му.

Кастро се ражда през 1926 година. Той е плод на връзката между заможен търговец и една от слугините му. Фидел има двама братя и шест сестри. Днес в рубриката ни „Знаете ли, че...?“ споделяме някои любопитни факти за него.

Знаете ли, че Кастро е роден на петък 13-ти? Месецът е август.

Политическите отношения между САЩ и Куба се влошават, когато Куба установява дипломатически отношения със Съветския съюз.

През 1961 година получава Ленинска награда за мир от съветското правителство.

Знаете ли, че е имало повече от 600 опита за убийство на Фидел Кастро от ЦРУ, докато е бил на власт?

Почти винаги кубинският диктатор се е появявал на официални срещи с военната си униформа.

Фидел Кастро държи рекорда за най-дълга реч – цели 4 часа и 29 минути, на 26 септември 1969 година на среща на ООН.

Кастро посещава България два пъти – през 1972 и 1976 г.

Трима от неговите синове са кръстени на Александър Велики – Алексис, Алехандро и Александър. Смята се, че той има повече от седем деца, тъй като е имал и много любовни връзки.

Знаете ли, че Фидел Кастро и Нелсън Мандела имат обща книга? Тя се казва „How Far We Slaves Have Come!“

Приживе Кастро отказвал личността му да се приема като култ. Затова в Куба няма улици, сгради или институции, които да носят неговото име.

Кастро управлява Куба в продължение на 5 десетилетия. Това го прави третият държавен глава, най-дълго заемал такъв пост, след кралица Елизабет и краля на Тайланд.

През 1945 година Кастро започва да следва право в университета в Хавана.

През 1947 година се присъединява към Партията на кубинския народ.

Приемайки марксистко-ленинския модел на развитие, Кастро превръща Куба в еднопартийна социалистическа държава.

Още по темата

През 2006 година предава управлението на своя брат Раул Кастро, тъй като има здравословни проблеми. Две години по-късно Раул встъпва официално в длъжността президент на Куба.

Има редица емблематични снимки на Кастро, на които той е заснет с пура в ръка. През 1985 година той се отказва от вредния навик. „Най-доброто нещо, което можете да направите с тази кутия пури е да ги дадете на врага си.“

Снимка: Reuters