Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... Човек не може да се зарази с ХИВ чрез ръкостискане?

Времето, необходимо на ХИВ да премине към СПИН варира

01.12.2020г. / 06 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

На първи декември отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. За една от най-коварните болести на нашето съвремие все още няма намерен лек, нито ваксина. Болестта най-често се предава по полов път, затова е важно винаги да ползваме презерватив по време на секс.

Днес в рубриката ни „Знаете ли, че...?“ споделяме няколко факта за болестта.

Три четвърти от всички смъртни случаи, свързани с ХИВ са сред деца под 5-годишна възраст.

В края на 2014 г. е имало около 36 милиона души, живеещи с ХИВ. От тях около 58% са жени и 3,3 милиона са били на възраст под 15 години.

Знаете ли, че Субсахарска Африка остава в центъра на епидемията от ХИВ / СПИН с 25,8 милиона души, живеещи с ХИВ през 2014 година. Това е почти 70% от глобалните числа на новите случаи на ХИВ инфекции.

Сред известните личности загубили битката със СПИН са Фреди Меркюри, Айзък Азимов, Рок Хъдсън и други.

ХИВ означава човешки имунодефицитен вирус, който е вирус, причиняващ ХИВ инфекция. СПИН означава синдром на придобита имунна недостатъчност. СПИН е най-напреднал стадий на HIV инфекция.

Без лечение, ХИВ може постепенно да унищожи имунната система и да преминете към СПИН.

Знаете ли, че ХИВ се разпространява чрез контакт с определени телесни течности от човек, заразен с ХИВ. Тези телесни течности включват кръв, сперма, вагинални секрети, ректални течности, кърма.

Човек не може да се зарази с ХИВ чрез ръкостискане или прегръщайки друг, заразен с ХИВ.

Не може да се заразите и ако ползвате общи предмети като чинии, тоалетни чинии, пипане на дръжки на врати.

ХИВ не се разпространява по въздуха или чрез комари, чрез слюнка, пот, кърлежи или други ухапвания от насекоми.

Времето, необходимо на ХИВ да преминете към СПИН варира и може да отнеме 10 или повече години.

Използването на ХИВ лекарства за лечение на HIV инфекция се нарича антиретровирусна терапия (АРТ). Тя включва поемане на комбинация от ХИВ лекарства всеки ден, които предотвратяват HIV размножаването и намаляват количеството на HIV в тялото.

Тази терапия не може да излекува инфекцията, но може да помогне на хората, заразени с ХИВ да живеят по-дълго, по-здравословен живот. Терапията намалява и риска от предаване на ХИВ.

Скоро след инфекция с HIV, някои хора имат грипоподобни симптоми, като повишена температура, главоболие или обрив. Симптомите могат да се проявяват и преминат за един или два месеца след заразяването.

По-тежките симптоми на заразяване с ХИВ, като хронична диария, бърза загуба на тегло, както и признаци на опортюнистични инфекции, обикновено не се появяват в продължение на много години.

HIV-1 е най-често срещаният тип вирус в света.

HIV-2 е установен главно в в Западна Африка, като някои случаи има и в Индия и Европа.

Снимка: Reuters

Коментирай