Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... фигурите в Музея на Тюсо са с 2% по-големи от реалните?

Няколко любопитни факта за една от най-големите лондонски атракции

16.03.2017г. / 13 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Името ѝ завинаги ще остане в историята като жената скулптор на восъчни фигури. Мари Тюсо е родена през 1761 година в Страсбург, Франция.

Майка ѝ работи като икономка за д-р Филип Курциус, който правил восъчни фигури за илюстриране на анатомията. Той учи Мари Тюсо на този занаят, който по-късно я прославя. След смъртта му тя наследява неговата колекция от восъчни фигури.

Знаете ли, че Тюсо прави собствения си портрет от восък само осем години преди да умре, на 89-годишна възраст?

Първата фигура от восък създава през 1777 година и тя е на писателя Волтер. Работата ѝ била толкова добра и впечатляваща, че била поканена в двора на Луи XVI и Мария Антоанета. През 1835 година Мари Тюсо се мести да живее в Лондон и отваря музей. Сред фигурите, които прави са такива на крале, политици, известни престъпници, убийци.

Знаете ли, че през 1940 година Музеят на мадам Тюсо е бил ударен от германски бомби?

Повече от 350 фигури са били частично или изцяло разрушени.

Всички портрети, показани в Музея на мадам Тюсо са редовно ретуширани.

В повечето случаи известните личности са вземали решението с какъв тоалет да бъде представена тяхната восъчна фигура. Някои дори са изявявали желание да дарят тоалетите си, за да бъде крайният резултат перфектен.

Днес музеят е една от най-големите туристически атракции в Лондон, като той има клонове в Амстердам, Банкок, Пекин, Берлин, Блакпул, Лас Вегас, Сеул, Холивуд, Хонконг, Ню Йорк, Орландо, Прага, Сан Франциско, Виена и други.

На церемонията по откриването на музея на Мадам Тюсо в Берлин, един мъж успява от разстояние да обезглави восъчната фигура на Адолф Хитлер.

Майка Тереза отказва да бъде изваяна нейна фигура, която да бъде поставена в музея, тъй като смятала, че делата ѝ са много по-важни от физическото ѝ тяло. Тя е единствената личност, която отказва това.

Отнема около месец и повече да бъдат поставени косите на фигурите, които периодично се почистват по специален начин.

Свързани статии

Кралица Елизабет е моделирана няколко пъти през годините.

Всички восъчни фигури се правят с 2% по-големи от действителните размери на личностите, тъй като се очаква восъкът да намали обема си с приблизително толкова по време на целия процес.

Най-малката восъчна фигура, която може да бъде видяна в музея е на Тинкърбел – малката приказна фея. Но тя не е единствената приказна героиня в музея. Вижте няколко забележителни кадри от музея в галерията ни.

Коментирай