Знаете ли, че...?

Знаете ли, че очите на Айнщайн се съхраняват в сейф в Ню Йорк?

Патологът, аутопсирал тялото на учения, откраднал мозъка му

24.04.2017г. / 06 27ч.
Михаела Лазарова
Снимка: facebook

Снимка: facebook

Наричат го геният. Алберт Айнщайн е смятан за един от най-влиятелните и известни учени на всички времена, а лицето му е едно от най-разпознаваните.

Днес в рубриката ни „Знаете ли, че?“ споделяме някои любопитни факти за бащата на съвременната физика.

Алберт Айнщайн е роден в Германия на 14 март 1879 година в еврейско семейство. Мястото на раждане е Улм, Вюртемберг.

Той не само обичал да свири на цигулка, но много харесвал класическата музика.

Според исторически източници геният е имал проблеми с говора до 4-годишна възраст.

Знаете ли, че първата научна книга Айнщайн написва, когато е на 16 години?

Тя носи заглавието „Изследването на състоянието на етера в магнитни полета“.

Завършва основното си образование в гимназията Luitpold в Мюнхен.

В Цюрих среща някои от най-добрите си приятели, както й бъдещата си съпруга Милева Марич, но семейството му не одобрява връзката им заради религиозните различия. Двамата имат дъщеря на име Лизерл. За нея няма достатъчно достоверна информация.

Според някои източници тя умира след боледуване, според други е дадена за осиновяване. Лизерл е родена през 1902 година, когато двойката все още няма сключен брак. Освен дъщеря двамата имат и двама сина – Ханс Алберт Айнщайн и Едуард Айнщайн.

Знаете ли, че очите на Айнщайн се съхраняват в сейф в Ню Йорк до ден днешен?

Айнщайн преминава през трудни финансови години, работи като учител, заема административна длъжност в швейцарската патентна служба.

По време на обучението си в политехническото училище, Айнщайн изучава електромагнитните теории, разработени от Джеймс Максуел – шотландски физик. Чрез изучаването им е открил, че скоростта на светлината е постоянна и че този факт не е бил известен на Максуел.

Откритията на Айнщайн за относителността според тогавашните разбирания противоречат на законите на Нютон, което предизвиква голям интерес в научните среди по онова време.

Годината е 1905, наричана още „чудната година“ на Айнщайн. През същата година няколко негови статии са публикувани в едно от най-известните научни списания – „Annalen der Physik“. Тези статии в крайна сметка променят разбирането на физиката.

В периода 1919 – 1936 година е женен за своя братовчедка на име Елза.

Знаете ли, че в статията си „Еквивалентност на материята и енергията“, ученият показва своята известна формула E = mc2 за еквивалентност на маса и енергия?

Работата по Обща теория на относителността е завършена от учения през 1915 г.

След смъртта на великия учен, патологът, който ръководи аутопсията на тялото, всъщност е откраднал мозъка на Айнщайн и го е съхранявал в буркан. Уволнен е и чак след 20 години притежание, връща мозъка.

Знаете ли, че Милева Марич и Алберт Айнщайн се развеждат през 1919 г. по споразумение, че ако някога той получи Нобелова награда, Марич ще получи всички пари.

През 1921 г. Айнщайн получава Нобелова награда за физика.

Свързани статии

Знаете ли, че през 20-те години на 20 век Айнщайн започва нова наука за космологията и предсказва, че Вселената се разширява и че не е статична. Това се потвърждава през 1929 г. от известния астроном на име Едуард Хъбъл.

Доктор Томас Соуъл измисля термина „синдром на Айнщайн“, който се отнася до хора, които проговарят късно като малки, а в последствие се оказват много надарени.

През 1926 година Айнщайн патентова хладилник, който никога не влиза в производство, защото се появяват нови технологии.

Снимка: facebook

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати