Знаете ли, че...?

Невероятно любопитни факти за колибрито

С какво тази малка птичка е толкова забележителна

06.08.2019г. / 11 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Колибрито е една от най-малките птици на света. Видът пчелно колибри тежи едва грам и половина и не достига големина повече от 5 см. Тези фантастични и изключително интересни птички пърхат с крила толкова бързо, че човешкото око не може да различи това движение на крилата им. В природата се срещат в Северна, Южна Америка, Амазония, Карибските острови и дори Аляска.

За да ви запознаем по-отблизо с тези прекрасни малки създание ще ви разкажем някои прелюбопитни факти за тях в рубриката >>„Знаете ли, че...?“<<

Колибрито се връща там, където се е излюпило

Някои видове имат безупречен вътрешен радар, който ги кара да се връщат на мястото, където са се излюпили, за да снесат своите яйца, както техните родители някога са направили с тях. Колибритата също спадат към тези видове.

Те не могат да ходят

Крачетата на колибрито не са създадени за ходене, нито за подскачане. Те са толкова миниатюрни, че птичките от този вид ги използват само за кацане.

Любопитни факти за мечките>>>

Могат да се завъртят за части от секундата

Колибрито е толкова бързо по време на полет, че може да изпълнява феноменални маневри за по-малко от секунда. То сменя посоката на полет без дори да успеете да го видите.

Колибрито вижда цветно

Големите очи на тези птички могат да различават цветовете, подобно на човешките очи. Червеното е любимият цвят на колибрито. Те го виждат съвсем ясно и затова ги привлича.

Обичат да си почиват на клонки и люлки

Хората, които живеят в районите, обитавани от колибрита, често им правят люлки, на които птичките да си почиват след изморителен полет. Заради скоростното пърхане с крилца колибрито се изморява бързо и се нуждае от време за почивка.

Знаете ли, че... шимпанзетата пръцкат много силно?>>>

Езикът им е много дълъг

Както човката, така и езикът на колибрито е доста дълъг, за да може птицата да достигне до сладкия сок на цветята.

Те мигрират на далечни разстояния

Въпреки размера си, колибритата мигрират, подобно на редица други едри прелетни птици. Те прелитат средно по 6500 км от Мексико до Аляска всяка пролет.

Свързани статии

Имат миниатюрни гнезда

Както може да предположите, мъничкото колибри има и малко гнездо, в което отглежда още по-малките си пиленца. Гнездото е с размерите на монета.

Колибрито диша много бързо

За да си осигури бързината, с която пърха и лети, колибрито диша изключително учестено. То си поема дъх по около 150 пъти в минута.

Знаете ли, че... лемурите са свещени в Мадагаскар?>>>

Колибритата са единствените птици, които могат да летят назад

Нито една друга птица в животинския свят не може да лети на заден ход. Само колибрито може да го прави.

Размахват крилца изключително бързо

Колибрито прави средно по 50 размаха на крилата в секунда, което е наистина забележителна скорост. Тази тяхна способност ги кара да изглеждат като статични по време на полет или по време на хранене, когато летят близо до цвят на растение.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Невероятно ( преди 1 месец )
1 rate up comment 0 rate down comment
Sussy Baka ( преди 2 години )
1 rate up comment 1 rate down comment
gowoperkata ( преди 2 години )
Свободно време