Притчи, мъдрости, цитати

Притча за бедняка и горещия камък

За щастието, което постоянно търсим

22.10.2015г. / 16 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

От момента на нашата поява на този свят, търсим своето щастие. Съдбата винаги намира начин да ни подскаже къде и как да го намерим. Следващата поучителна история ще ви напомни за тези знаци на съдбата и за това как трябва да търсите щастието си.

Притча за бедняка и горещия камък

Някога имало една библиотека, която изгоряла при пожар. От ценните й книги оцелял само един ръкопис. Той попаднал при книжар, който го оставил на един рафт в книжарницата си между книгите. Така минали години, а ръкописът бил сякаш забравен.

Никой от купувачите не му обръщал внимание. Нов собственик купил книжарницата и решил да се отърве от ненужните му книги. Между изхвърлените бил и старият ръкопис. На него попаднал бедняк, който си търсил с какво да запали огън.

Малко преди да запали ръкописа, прочел какво пише в него „Този човек, който намери на морския бряг горещ камък, ще намери всичко, за което е мечтал.“. Бедният човечец поел към морето, за да открие въпросния камък. Камъните, които докосвал били студени и той отново ги връщал в морето.

Свързани статии

Така търсил с дни, седмици, месеци, години. И един ден ръката му се докоснала до горещ камък, но той по навик го хвърлил в морето.

Изводът от тази история е, че когато търсим по-добро бъдеще за себе си е добре да се вглеждаме внимателно във всеки детайл, а не да се оставяме на рутината. Щастието почти винаги е някъде край нас. Ако бързаме да го открием, може да се разминем с него.

В рубриката ни „Притчи и мъдрости“ може да прочетете още поучителни истории.

По материали от elims.org.ua.

Коментирай