В онези моменти, в които съжаляваме себе си за всичко, което ни е сполетяло, дори водата ни горчи. Може ли по-лесно да понасяме несправедливостите на живота? Днес в рубриката ни "Притчи и мъдрости" споделяме една поучителна история, която ще ви разкрие как по-малко да горчи. 

Притча за солта

Един млад мъж отишъл при своя учител, за да му сподели колко горчивина вижда в живота си. Ученикът ходил няколко дни по ред да се оплаква. Накрая, отегчен от оплакванията му, мъдрецът  му казал да донесе една чаша вода с една чаша сол.

След това го накарал да изсипе солта във водата и да я изпие. Младежът направил такава гримаса. Учителят го попитал:

- Какъв вкус има?

- Горчив. - отговорил той.

Тогава учителят с усмивка му казал отново да вземе една  шепа сол и да я изсипе в езерото. Тръгнали двамата към езерото и когато стигнали, ученикът хвърлил солта във водата. 

- Пий сега от водата. - казал учителят.

Това и направил младият мъж.

- Сега какъв вкус има? - попитал мъдрецът.

- Сладък, изобщо не усещам горчивия вкус, както преди. - отговорил ученикът.

Още по темата

Тогава учителят му казал:

- Болката в живота ни е чиста сол, нито повече, нито по-малко. Тя винаги си остава една и съща. Но болката, която преживяваме зависи от обема на съда, в който ще я сложим. Затова, когато ни боли, животът ни е вгорчен, единственото нещо, което бихме могли да направим е да разширим своето възприятие. Не бъди чаша за себе си, бъде езеро.

По материали от mirpozitiva.ru