Притчи, мъдрости, цитати

Притча за тишината

Предизвикателството е в успокояването на ума

24.11.2016г. / 17 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всекидневно сме изправени пред ситуации, в които трябва да вземем решение. Някои от тях са истинско изпитание за емоциите ни. Често те ни водят по грешен път и след време разбираме, че ако сме си дали малко почивка, кратка пауза, следващите ни стъпки са щели да бъдат много по-разумни.

Днес споделяме една поучителна история, която всеки път може да бъде вашето напомняне, когато искате да вземете прибързано решение.

Притча за тишината

Един ден фермер установил, че е загубил в обора часовника си. Той не струвал скъпо, но му бил подарък от любим за него човек. След няколко неуспешни опита да го намери, повикал в близост играещи деца, като обещал на този, който го намери голяма награда.

Децата търсели ли търсели, но така и не го намерили. Приближило се едно малко момче и помолило фермера и той да опита да намери часовника. Мъжът не възразил. Не след дълго малкият излязъл от бора с часовник в ръка. Фермерът много се зарадвал и попитал момчето как го е намерило.

– Не направих нищо кой знае какво. – отговорило детето. Просто седнах на пода и се заслушах. В тишината чух как часовникът тиктака. Звукът ми помогна да го намеря.

Свързани статии

Извод: Спокойният, ведър ум мисли по-добре, отколкото когато сме развълнувани. Дайте на ума си няколко минути мълчание и сами ще видите, че правилните решения ще дойдат по-лесно. Предизвикателството е в успокояването на ума.

Коментирай
2 rate up comment 1 rate down comment
Анонимен ( преди 7 години )
"предизвикателство" ???????Тишината е естественото състояние на хармония. Всички звуци са вик за помощ. Вик за съучастие. Включително музиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар