Притчи, мъдрости, цитати

Притча за звездите и бъдещето

Защо не бива да пропускаме настоящите моменти

05.07.2021г. / 13 32ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки от нас иска да знае какво го очаква в бъдещето. Правим планове, понякога се страхуваме от него и пропускаме истински важните неща в настоящето. Тревогите за това, което ни очаква невинаги се оправдават и са причина да допускаме грешки.

Днес в рубриката ни „Притчи, мъдрости и цитати“ споделяме една поучителна история, която ще ви припомни защо не бива да се съсредоточавате толкова много върху бъдещето.

В едно село живял мъж, който вярвал, че може да предскаже съдбата, гледайки звездите. Наричал себе си астролог и прекарвал дълго време нощем да гадае по звездите в красивото нощно небе. Една вечер решил да се разходи по широкия път извън селото. Вървял и не спирал да гледа звездното небе.

За момент си помислил, че е видял края на света, когато внезапно паднал в дълбока дупка пълна с кал и вода. Едва успявал да задържи главата си над калта, а всеки опит да се измъкне от дупката бил неуспешен.

Свързани статии

Започнал да вика за помощ. За негов късмет съселяни го чули и го измъкнали от дупката. Тогава единият от тях го попитал:

– Как така гледайки звездите можеш да предвидиш бъдещето, а не си успял да видиш какво се намира пред краката ти? Това може би е важен урок за теб да започнеш да обръщаш повече внимание на това, което е пред теб и да оставиш бъдещето само да се погрижи за останалото. Каква е ползата от това да предвиждаш бъдещето с помощта на звездите, когато не си в състояние да видиш какво има сега тук на земята?

Поука: Обърнете внимание на това, което ви се случва всеки ден, на детайлите и малките неща. Останалите ще се случат, когато им дойде времето.

 

Коментирай