Наесен с песен

Как да направим връщането на училище след ваканцията по-лесно?

Родители, въведете ред!

13.09.2019г. / 16 34ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Почти няма ученик, който да чака с нетърпение започването на учебната година. Подобно на връщането на работа след приятен отпуск, новата учебна година действа депресиращо на учениците. Краят на безгрижното лято, новите учебни задължения, оценките, домашните – всичко е свързано с напрежение и много труд.

Как да помогнем на детето да преодолее минорното настроение в началото на учебната година?

Върнете навиците за съня

Ако през лятото сте отпуснали малко забраните за ранно лягане, гледане на телевизия до късно, игри на компютъра, сега е времето да върнете рутината отново в релси. 

Започнете да го правите поне 2 седмици преди началото на учебната година. Така детето ще има възможност плавно да привикне отново към правилата за лягане. А и бодростта ще му е нужна, когато започне учебната година, особено ако е първа смяна.

Ставане рано

Много родители оставят децата да се наспиват до късно до самото начало на учебната година, защото смятат, че децата ще имат достатъчно време да стават рано. Тази „мечешка услуга“ се отразява доста зле в началото на новата учебна година. 

Детето става раздразнително, отива на училище с неприязън, става трудно рано сутрин, не проявява интерес към учебните занимания. 

За да избегнете всичко това, започнете да вдигате детето по-рано отново 2 седмици преди началото на учебната година. Така по-лесно ще влезе в рутината, когато настъпи моментът.

Закуска

Ако сте оставили детето да спи до късно през ваканцията и така е пропускало закуската, сега е време да преобърнете този вреден навик. Способността на детето да се съсредоточи в клас зависи в огромна степен от енергията. 

А енергията се набавя чрез питателна здравословна закуска. Постарайте се да създадете навик у детето да закусва полезни храни и занапред. 

Впрегнете детето да опише учебните си пособия

За да напомните на детето, че му предстоят училищните задължения съвсем скоро, накарайте го да направи списък на учебните си пособия. Така ще провери от какво има нужда и кои пособия може да използва и тази година. 

Така по-лесно детето ще направи плавно превключване от ваканционно настроение към новата учебна година. Помогнете му и вие да се върне по-лесно в училище. Включете се в подготовката. 

Свързани статии

Не оставяйте детето без книга през лятото

Учениците винаги имат списък със задължителни и препоръчителни книги за четене през лятото. Подканяйте детето да чете поне задължителните книги, ако няма интерес към всички. Ясно е, че повечето деца предпочитат да играят навън през лятото или да се срещат с приятели, ако са по-големи. 

Но четенето на книги допринася за свикването с мисълта, че скоро отново ще стане време за училище.

Коментирай
Свободно време