Причини за понижаване успеха на детето в училище

На какво трябва да обърнем внимание?

27.08.2015г. / 11 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Причините за лошите оценки в училище са много и изобщо не е задължително да означават, че детето ви е глупаво. 

Преди да започнете да критикувате детето, потърсете причината за лошото справяне в училище. Ето какво може да предизвиква понижаването на успеха на ученика:

Хулиганство

Много деца биват подложени на тормоз в училище без да признават това на своите родители. Хулиганството от страна на девиантните ученици е сред най-често срещаните причини за понижаване успеха на малтретираното дете.

То се потиска, започва да изпитва тревожност при мисълта за ходене на училище. Някои деца не се прибират веднага след училище, за да прикрият следите от побой, което пречи на емоционалното им благосъстояние, а оттам и на цялото обучение.

Депресия

Децата страдат от депресия не по-малко от възрастните. Особено в училищна възраст това е голям проблем, който увеличава размерите си през последните години.

Много ученици страдат от симптоми на депресия поради различни причини – неодобрение от съучениците, липса на приятели, подигравки, тормоз, изключване от социални кръгове, тегло, лоши оценки. 

Ако родителите забележат симптоми на депресивно състояние трябва веднага да обърнат внимание на проблема, защото той много лесно може да се задълбочи.

Консумация на алкохол

Известно е, че в средния курс на училищно обучение много от учениците откриват алкохола, някои и леките наркотици. Алкохолът и марихуаната са сред водещите причини за изоставане в обучението в училище и влошаване на успеха. 

Родителите трябва да са нащрек за такова поведение на техните деца, защото в тази крехка възраст лесно нещата биха могли да прераснат в по-сериозен проблем от просто понижаване на оценките.


Снимка: iStock

Бушуващи хормони

Освен откриването на алкохола и някои вещества, учениците откриват и любовта в този период от живота. 

Влюбването много често е причина за занемаряване на училищните задължения. Тези красиви изживявания са напълно нормални за тази възраст, но все пак наблюдавайте поведението на детето и не допускайте да направи груби грешки. 

Домашната обстановка

Много ученици влошават общия си успех заради семейната среда. Всичко вкъщи би могло да въздейства на обучителните способности на детето – развод на родителите, лоши отношения, смърт на близък човек, неразбирателство с единия от родителите или с настойниците, ако има такива.  

Свързани статии

Прекалено многото задължения

Родителите на някои деца са толкова амбициозни, че записват децата на няколко извънкласни занимания – спорт, музика, пеене, изобразителни изкуства, курсове по езици, танци. Освен всички тези занимания детето има и класни задължения, които обаче често страдат като проявата е понижаване на оценките.

Децата просто невинаги могат да смогнат! Родители, помислете над това, ако сте уплътнили максимално времето на детето! Може да има нужда от почивка.

Коментирай