Тя, звездата

Д-р Евелина Бельовска: Специални грижи за усмихнати деца

16.09.2008г. / 08 41ч.
Вергиния Генова
Д-р Евелина Бельовска: Специални грижи за усмихнати деца

Д-р Евелина Бельовска работи като детски стоматолог в дентални клиники ЕО – дент и напълно може да разчупи представата ни за посещение при зъболекар. Обикновено сме свикнали да свързваме такъв тип визити с много страх, болка и неприятни усещания и понякога несъзнателно предаваме тези чувства и на децата си.
Д-р Бельовска със своята лъчезарна усмивка определено може за минути да стопи страха и да изгради доверие у детето. Милото отношение и игровия подход прави машинката да изглежда много по-малко страшна, а манипулациите по-разбираеми за детето. Затова и поканихме д-р Бельовска да разкаже на читателите на Аz-jenata.com за нейния подход към малките пациенти.
И как да не искат децата да отидат при нея, когато предишния малък пациент слиза от стола усмихнат и щастлив, с подарък в ръка и казва: Много приятно беше, зъболекарката е хубава и добра.

За каква професия мечтаехте като дете?
Със сигурност не съм си мечтала да стана стоматолог, но днес чувствам удовлетворение от работата си, особено, когато създавам усмивки.

Какво ви предизвика да се насочите към детската стоматология?
Работата ми с децата е свързана с много изненади, защото всяко дете е различно. Трябва да се настройваш към психиката на всяко едно от тях. Приемам работата си като предизвикателство и всяко усмихнато личице означава, че съм я свършила добре.

Какви са вашите наблюдения водят ли родителите децата си на профилактични стоматологични прегледи в България?
Малко родители в нашата страна осъзнават, че профилактиката е правилното решение за здрави зъбки на децата им. Благодарение на инициативите, които правим в Дентални клиники “ЕО Дент”, седмици и месеци на детската профилактика, безплатни профилактични прегледи всяка година на Деня на детето – 1-ви юни, в които съчетаваме забавления за децата и профилактична дейност, все повече родители проявяват интерес и вземат дейно участие в тях. Ролята на стоматолога е да обясни по един достъпен начин, значимостта на профилактиката. В нашите клиники има специално създадени детски кабинети с мотивационни материали, в които децата научават много за здравите зъбки и затова как да ги мият.


На каква възраст за първи път трябва да заведем детето на профилактичен преглед и след това на каква периодичност, за да сме спокойни, че всичко е наред?
Тук е мястото да кажа, че още по време на бременността трябва да се направи първата консултация, след раждането, при поникването на първите зъбки, детето трябва да посети детски зъболекар. Профилактичните прегледи трябва да се правят на 6 месеца.


Какви са най-често срещаните стоматологични проблеми при децата?
Най-често срещаният стоматологичен проблем при децата е не навременното диагностициране на кариеса на млечните зъби и последващото усложнение в пулпити и периодонтити.

Страхуват ли се децата от бялата престилка и страшната машинка?
Разбира се, че има страх у децата от “страшната машинка”, но когато се подходи с търпение, нежност и любов, се изгражда доверие между нас. Когато обстановката е различна – приказна, каквато сме я създали при нас, лечението е по-лесно. Във всичките ни детски кабинети стоматологичните столове представляват “вълшебно” човече наречено “ЕО”, а инструментариумът е изнесен встрани от детето. Така то докато играе се лекува. Най-новият стол в клиниката е зайчето Бъгс Бъни. Децата го приемат като свой приятел и се радват, че той ще “помага” в лечението. Самите ние сме облечени в цветни дрехи – по детски. Обстановката, уюта, играта и най-вече приятелството с децата са водещи в нашето лечение.

Това, че сте жена помага ли ви в работата с деца?
Това, че съм жена и особено майка, ми помага изключително много, защото се доверявам на женската си интуиция.


Ако някое дете категорично не иска да седне на стола и не позволява да му отворят дори устата, какво се случва – как успявате да си свършите работата? Имали ли сте такива случаи? И в този аспект трудно ли е да се работи с деца във вашата професия?
Ако някое дете категорично откаже лечение, в никакъв случай това не става със силови методи. Пак повтарям, че целта ми е не само да си свърша работата, а да създам между мен и детето приятелство и доверие, което понякога се оказва трудна задача, но не и невъзможна.

Как препоръчвате да учим децата си да се грижат за своята орална хигиена, за да имат здрави зъби за по-дълго време?
Най-важното е да се създаде навик у детето за миене на зъбките. Те трябва се мият сутрин и вечер. Особено важно е миенето вечер преди лягане. Има техники за миене на зъбките, които зъболекарят трябва да покаже.

Препоръчвате ли да приемат някакви специални препарати или витамини за зъбите?
На пазара има специални - флуорни таблетки и капки, флуорни лакове и т. н. Много важно е храненето с богата на витамини и минерали храна за развитието не само на зъбите, но и на целия организъм.

На каква възраст трябва да им подарим първата четка и паста за зъби и да започнем с грижата за устната кухина и зъбите?
Миенето на зъбите трябва да започне с появата на първото зъбче. Започва се с обтриване на зъбчето с разредена кислородна вода, а след това постепенно се въвеждат четката и пастата.

Има ли храни, които според вас са вредни за детските зъби и кои са те?
Въглехидратните храни - шоколади, бонбони, захарни близалки и т. н. - са вредни за детските зъби, но родителите не трябва да стигат до крайности в ограничаването на децата си от тях.


Какво бихте препоръчали на съвременните майки, за да са спокойни за децата си?
Бих препоръчала на родителите да посещават редовно детски зъболекар, защото само специалист може да им даде най-добрия съвет за здравето и хигиената на детските зъби.

Имате ли хоби, с което си почивате след напрегнатия ден в кабинета?
Обичам да съм със семейството си, защото те ми дават енергия и положителен заряд след напрегнатия ден в клиниката. С малката ми дъщеря Елена, която е на 4 г., обичаме да се разхождаме.

Любим цвят?
Синьо, като очите на дъщеря ми.
Любима песен?
Обичам много да слушам музика, но нямам любима песен.
Любимо място?
Родния край, в Дупница.

Рецептата, която с удоволствие приготвяте за вашите близки?
Обичам да приготвям вкусни кюфтенца по специална домашна рецепта.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
анастасия ( преди 11 години )
радвам се че има такива зъболекари в нашия град такъв специализиран кабинет няма и да се чудиш при кой зъболекар да водя дъщеря ми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
miroslavas ( преди 11 години )