Любимите 8

Любимите 8 грижи срещу целулит и стрии

Не е невъзможно да направим целулита по-малко видим, въпрос на правилни грижи е

14.03.2023г. / 14 21ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Целулит и стрии са две от най-неприятните думи, които ни се налага периодично да изричаме, особено когато наближават топлите пролетни и летни дни. Тези две не особено красиви състояния на кожата засягат огромна част от дамите и противно на мисленето, че слабите жени нямат тези естетични проблеми, това далеч не е вярно. Целулит имат и много фини дами, които иначе не бихте предположили, че са с портокалова кожа. Но е така, целулитът и стриите не са запазена марка за по-пищните жени, и могат да помрачат настроението на всяка една жена, без значение от теглото ѝ. Това е така, защото целулитът може да се появи вследствие на много фактори, не само наднормено тегло, но и от задържане на вода, заседнал начин на живот, недостатъчно грижи и липса на спорт, генетични и хормонални причини.

Но дотук с факторите за формирането на целулита и образуването на стрии, време е да поговорим за начините да ги направим по-малко видими и да се насладим на цялата красота на кожата на тялото ни.

Ще ви запознаем с любимите ни 8 грижи срещу целулит и стрии, с които се надяваме, че ще ви помогнем да посрещнете пролетта и лятото с голяма усмивка!

Масаж

Знаем, че отнема време и невинаги имаме възможност да го правим, но масажът си остава една от най-добрите и ефикасни грижи срещу целулит. Масажирайки бедрата и дупето с подходящ продукт между 5 и 10 минути на ден спомага да стимулирате кръвния поток и лимфната циркулация, разбивайки мастните депа и борейки се със задържането на вода.

Прекрасно средство за масаж, което съчетава масажна техника и качествен продукт е антицелулитният крем-гел с липо-редуциращо действие на Laboratorios BABÈ. Кремът разполага със стягаща кожата масажна система (на капачката на опаковката са монтирани три сфери).

Освежаващата крем-гел текстура подпомага да се предотврати образуването на целулит и портокалова кожа по тялото, като същевременно я стяга. Продуктът е подходящ за всички типове кожа.

Двойното действие, липолитично и стягащо, подпомага отстраняването на натрупаните мазнини, стимулира микроциркулацията и осигурява на кожата по-гладък вид. Масажната система вградена в опаковката и синергичното (взаимно потенциращо се) действие на силно концентрираните антицелулитни активни вещества, повишават липо-редуциращия ефект. Продуктът е без оцветители и без минерални масла. Хипоалергенен и дерматологично тестван.

От Babé съветват при употреба на крема: Завъртете апликатора надясно, за да може да изтече крем-гел. Нанесете го на областите засегнати от целулит (седалището, бедрата от задната и от предната страна и на корема). Завъртете обратно апликатора и с леки кръгови движения масажирайте кожата до пълното абсорбиране на крем-гела. За ежедневна употреба сутрин или вечер. Препоръчва се прилагане минимум три месеца.

Обикнете джогинга

Свързани статии

Бягането е безплатно и ефикасно средство срещу целулит, лошо настроение и излишни килограми. Тичането се счита за една от най-добрите кардиотренировки. Не само, че ни тонизира и държи в добра форма, но тичането ни помага да се отървем по-ефективно от натрупания целулит.

Бягането само по себе си наподобява ходене, но с по-бърз ритъм. При него се освобождават ендорфини – т. нар. „хормони на щастието“. Именно затова, ако денят ви е бил дълъг и стресиращ – вместо да си „почивате“ пред телевизора или екрана на телефона – обуйте старите си кецове и се отправете към най-близкия парк. Само минути след това ще се чувствате по-спокойни, а след края на тренировката – преродени.

Ако не обичате да тичате или се изморявате прекалено, можете да опитате и с по-бързо, динамично ходене.

Сухо четкане на бедрата

Един от най-ефикасните методи в борбата срещу целулита, който също не коства много ресурси или усилия, е сухият масаж. Всъщност четкането на кожата със суха четка се смята за древен метод, познат от аюрведа. Работи по същия начин както лимфения масаж, изчиствайки нежеланите токсини.

Действието на този сух масаж се изразява в подобряването на циркулацията и ексфолирането на кожата, стимулирането на лимфната система. Също така според много дерматолози сухият масаж спомага да се разбият мастните депа, които образуват целулита.

За добър ефект специалистите препоръчват да правим този тип масаж поне няколко пъти в седмицата. Но дори и един път седмично пак ще има положителен ефект върху състоянието на кожата.

Важно е, когато правите сухия масаж, да го правите от долу нагоре, а в областта на корема да правите въртеливи движения. Не прекалявайте с движенията на едно място, за да не раздразните кожата прекалено. След сухия масаж е препоръчително да си вземете душ и след подсушаването да нанесете крем срещу целулит.

Хидратация на кожата

Стриите са тип белег по кожата, който се образува, когато нашата кожа се разтегне или прибере прекалено бързо. Тези резки промени на кожата причиняват разрушаване на колагена и еластина, които се грижат за кожата ни. Когато кожата се възстанови от разтягането, се появяват тези линии по кожата, които ние наричаме стрии. За съжаление, те не са никак приятни за окото и търсим различни начини как да ги заличим.

Нанасяйте редовно овлажняващи и подхранващи продукти, които спомагат за възстановяването на кожата. Един чудесен продукт, който намалява появата на нови стрии и намалява видимостта и на вече съществуващи стрии, е кремът против стрии на Laboratorios BABÈ.

Той помага за предотвратяване и заличаване на стриите, причинени от диети, пубертет, бременност или след раждането. Сред ползите от приложението му са възвръщане на еластичността и гъвкавостта на кожата, активирайки производството на колаген.

Също така кремът против стрии насърчава процеса на възстановяване на тъканите чрез лечебното действие на масло от шипка. Може да се нанася на всички засегнати зони и участъци – бедра, ръце, корем, дупе, гърди.

Кремът на Laboratorios Babé е подходящ за всички типове кожа.

Скраб с кафе

Един от най-любимите ни трикове за намаляване видимостта на целулита си остава утайката от кафе. Тя помага за отстраняване на горния слой на кожата, като по този начин тя става по-гладка, порите изглеждат по-малки, тенът става равномерен, а кофеинът има стягащ ефект.
За да направите своя домашен скраб, смесете една четвърт чаша утайка от кафе (или фино смляно кафе) с три супени лъжици захар и шест супени лъжици кокосово масло.

Масажирайте засегнатите зони два пъти седмично. В рамките на няколко седмици би трябвало да забележите намаляване на целулита.

Правете клекове

Този вид упражнения са много подходящи при целулит. Те спомагат да се стегне кожата в областта на бедрата и дупето – зоните, в които най-често имаме целулит. Разбира се, клековете не са панацея и само те няма да намалят обема на портокаловата кожа. Но в комбинация с редовни масажи, прием на достатъчно вода, разнообразно хранене и употреба на антицелулитни кремове, резултат ще има.

Можете да опитате да правите и т. нар. български клек за по-голям ефект. Това световноизвестно упражнение, в което се кълнат много фитнес специалисти, вероятно идва от нашите географски ширини (ако се съди по името му)! Изпълнява се по следния начин – застанете с гръб към лежанка (стол, ако сте вкъщи) и поставете единия си крак отгоре (опирайки се с предната част на пръстите на краката). Опитайте се да клекнете, като коляното ви почти опре в пода. След това заемете изходна позиция (застанете отново изправени). Повторете по 12 пъти с всеки крак, 3 серии – изпълнявайте 3 пъти седмично. Това упражнение ще активира мускулите на предната и задната част на бедрата, както и големите седалищни мускули, като по този начин то ще ви помогне за намаляването на целулита.

Наблегнете на плодовете и зеленчуците

Набавянето на колаген е от голямо значение за намаляване на целулита, а и за цялостното състояние на кожата. Грейпфрутът е пълен с витамини и по-специално витамин C, който може да помогне при синтеза на колаген. Друго негово предимство е, че в състава му влиза специално вещество, което може да подобри изгарянето на мазнини. Ако си похапвате от този цитрусов плод, вие ще останете добре хидратирани, което пък ще накара кожата ви да изглежда по-свежа и гладка. За да се борите с целулита, търсете такива плодове, в чийто състав да влизат антиоксиданти, фитонутриенти и биофлавоноиди. Тези вещества ще помогнат на синтеза на колаген и ще предпазят клетките ви от увреждане.

Ползвайте арганово масло

Аргановото масло е богато на витамин Е, който повишава еластичността на кожата. Втриването на арганово масло в зоните със стрии или в зоните, в които потенциално могат да се появят, намалява видимостта им. Редовно правете масажи с арганово масло сутрин и вечер в зоните със стрии.

 

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 1 година )