По-здрави у дома

Активности, които стимулират имунитета

За повече здраве и добро настроение

13.09.2022г. / 14 48ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Как се грижите за вашата имунна система? Някои хора вероятно биха отговорили, че пият витамини, особено в началото на есента, други се доверяват на бабини съвети за домашни еликсири за добро здраве, трети спортуват редовно и се хранят здравословно. Всичко това е прекрасно за нашето тяло и наистина помага да бъдем по-здрави.

Но има и други начини, чрез които бихме могли да подсилим имунитета си. Някои приятни активности, които дори и досега да не сме се сещали да практикуваме, могат да променят ежедневието ни в посока повече здраве.

Кои са те?

Практикувайте йога

Йогата е прекрасен начин за укрепване на защитните сили на организма не само през есента, а през цялата година. Хубавото е, че дори и в дните, в които графикът ни е натоварен и не успяваме да стигнем до залата за йога, може да си направим у дома няколко йога пози за силен имунитет.

Йога асаните също така ни помагат да намалим стреса, да детоксикираме тялото си, да раздвижим кръвообращението и лимфната система, което също е от значение, ако искаме да сме в добро здраве. Ето две предложения за йога асани за силен имунитет и добро настроение.

1. Випарита Шалабхасана – поза супермен

Легнете на постелка за йога по корем. Краката са събрани, брадичката опира на пода. Ръцете са разположени покрай главата и са изпънати напред, поставени на пода. Вдишайте въздух и бавно повдигнете главата, ръцете, краката и горната част на гърба си. Задръжте за около 10 секунди в тази поза, като дишате равномерно и спокойно. След това се върнете в изходна позиция. Йога позата помага и за намаляване на болките в гърба, тонизиране на тялото, подобряване на кръвообращението. Не е подходяща за бременни и хора с операции.

2. Баласана – детска поза

Лесна за изпълнение релаксираща асана, освобождава напрежението от долната част на гърба, намалява стреса и умората, повишава настроението и имунитета.

Застанете на колене върху постелката за гимнастика. Колената са леко раздалечени, а пръстите на краката събрани. Ръцете са разположени на бедрата. Вдишайте, издишайте и спуснете торса си напред към пода. Опитайте се така да направите движението, че коремът ви трябва да лежи върху бедрата (ако сте начинаещи, не се притеснявайте, тъй като с времето ще можете да правите асаната все по-добре).

Главата докосва постелката, ръцете се протягат напред, така че да минат покрай главата и да докоснат постелката. Задръжте няколко секунди, дишайте равномерно. Вдишайте и се върнете бавно в изходна позиция.

Дълбоко дишане

Ако все още не сте изпробвали този метод за противодействие на стреса, но и не само, знайте, че дълбокото дишане е един от най-добрите и лесни начини да подобрим имунитета си.

Да укрепим белите си дробове също. Много западни специалисти, включително и такива, които практикуват аюрведа, са убедени в това, че дихателните упражнения спомагат за укрепването на имунитета ни, тъй като укрепват тялото ни отвътре. Дълбокото дишане подобрява кръвообращението на вътрешните ни органи, както и на мускулатурата.

Това спомага за детокса на тялото, подобрява енергийния поток, спомага за намаляване на високото кръвно налягане, тревожността. Също подобрява състоянието на белите дробове, помага да се справим с лошото настроение и симптомите на депресия, смята се, че дори може да помогне при синдром на раздразнените черва.

За да можем обаче да практикуваме дихателни техники за силен имунитет е важно носните ни пътища да бъдат чисти.

Това е лесно, дори ако днес сме се събудили с лека хрема, тъй като верен съюзник в поддържането на здрави свободни назални пътища, дори по време на леко неразположение са Tonimer Lab Изотонични монодози. Те са подходящи за употреба за цялото семейство, дори за кърмачета.

Tonimer Lab Изотонични монодози са лесни за употреба, може винаги да носите от тях в дамската си чанта, в раницата. Представляват стерилен изотоничен разтвор на морска вода, който е богат на минерали и микроелементи. Подходящи са за инхалации или директно приложение. Подходящи са за ежедневно поддържане на добра носна хигиена за по-добри дихателни упражнения, разбира се.

Може да се ползват и за улесняване отстраняването на носните секрети, като лигавицата е предпазена от изсушаване, при настинки, ринити и други. Подобрява се и очистващата функция на носния епител. Не на последно място, добрата носна хигиена също има отношение към поддържането на силен имунитет.

Ако предпочитате да използвате спрей за назално почистване, от Tonimer предлагат няколко чудесни продукта за възрастни и за бебета: Tonimer Lab soft, изотоничен спрей 125 мл и Tonimer Lab hypertonic baby. Промивките със спрей улесняват значително отстраняването на носните секрети и предпазват лигавицата от изсушаване. 

Разходки из борова гора

Знаем, че разходките из природата, особено ако денят е слънчев, имат редица ползи за нашето физическо и емоционално здраве. Цветовете на природата през всеки сезон са прекрасни, носят ни добро настроение и релакс.

А според редица западни изследвания, разходката из борова гора може да помогне за подсилване на имунната ни система. Учените смятат, че това се дължи на дърветата, които отделят естествена ароматерапия, наречена фитонциди. Научните изследвания са доказали, че вдишването им докато прекарваме време сред тях подобрява здравето.

Медитирайте

Медитацията е един прекрасен начин да подобрим здравето си. Можем да я правим сутрин и вечер или само вечер, ако сутрин нямаме време. Трябва ни един кът в дома ни, в който да се отпуснем в рамките на няколко минути. Може да ползваме релакс музика, ароматни масла в аромалампа или дифузер. Можем да медитираме седнали на постелка за гимнастика, удобен диван, дишайки равномерно.

Всъщност нашата имунна система е много „интелигентна“, поради способността на имунните клетки да участват в химическите „съобщения“, които мозъкът ни изпраща в цялото тяло. Казано накратко – мислите, които имаме, настроенията ни, усещанията се предават на имунните ни клетки.

В натоварен ден може да си представите какви съобщения получават тези клетки. Но когато медитираме, нещата могат да се променят много в полза на нашето тяло и имунитет.

Водна аеробика

Любима спортна активност на много дами през цялата година, подходяща е и за онези от вас, които не са особено добри плувкини.Както споменахме, редовната спортна активност подпомага имунитета. Водната аеробика е забавна, може да я посещавате с ваши приятелки. Освен че под звуците на музика намалявате стреса, докато изпълнявате упражненията във вода, водната аеробика съвсем не е за подценяване, когато говорим за стягане на тялото. Разбира се и плуването е подходящ начин да останем по-здрави през цялата година.

Смехотерапия

Смехът е една от най-добрите активности и терапии за справяне със стреса, но и за подобряване на нашето здраве. Доказано е, че хората, които се смеят са по-позитивни, по-харесвани, по-здрави. Как можем всеки ден да подхранваме смеха, за да сме здрави? Срещи с позитивни хора – задължително!

Гледане на комедии, забавни театрални постановки, забавни клипове, любими сериали, които сте гледали десетки пъти, но знаете, че винаги е смешно с тях. А какво ще кажете за стендъп комедии? Смехът е активността, без която не можем и от която не бива да се лишаваме. Не го подценявайте!

Снимки: Istock; dishai.bg

Коментирай