По следите на КЕШ-а

Какво е да си студент без кеш?

Как с лекота да управляваме парите, докато се забавляваме

24.09.2022г. / 11 49ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

„Инвестицията в знание се отплаща с най-добрата лихва.“ Бенджамин Франклин

Обичам да чета мъдри мисли, особено в моменти, в които откривам нещо хубаво, вдъхновяващо в живота си. Вглеждайки се в детайлите, човек забелязва много неща. Нещо, което забелязах за себе си, е че все по-често се сещам за младостта, онези години, когато си на 20 и малко повече. Опитвам се да сравня моите 20 с тези на днешните младежи. И двете страни имат своите плюсове и минуси. Те никога няма да имат моите години с невероятна музика и истинско общуване без технологии.

От друга страна обаче разбирам, че животът днес е много динамичен и всичко в него се развива и променя светкавично. Отношението ни към парите и това как ги управляваме също. Вярвам, че има какво да дам като житейски съвети на днешните 20-годишни, но също така не ги подценявам, защото смятам, че мога да се уча от тях за страшно много неща в живота.

Парите! Живеем във времена, в които парите са водеща тема. Всъщност винаги са били, просто сега наистина им обръщаме голямо значение. Отношението ни към тях се промени, това как ги управляваме също. Имам късмета да мога да общувам отблизо с хора от различни възрасти, професии, а сред тях са и студентите. С последните може да е забавно, особено ако се оставиш да ти докажат нещо е много яко.

Е, какво е да си студент и да не си плащаш в кеш? Яко! Както споменах в горните редове, знам че има какво да науча от един студент не само за социалните мрежи, за нови филми, хубави книги и куп интересни неща. Не подценявайте младите студенти, що се отнася до това как управляват парите си.

Как минава един безкешов ден на студента?

Не бях много сигурна, че днешните студенти са добре организирани. По-скоро ги приемах като разпилени хора по отношение на енергията и усилията, които отдават в живота. Но моята група от готини хора ме убедиха в обратното. Прекарах един ден в компанията на четирима студенти – 2 момичета и 2 момчета.

Денят е събота и започва с нашата среща за хубаво кафе и закуска, почти като на баба в уютно малко заведение за хапване в близост до Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Чувствам се прекрасно и с добри очаквания за нашия ден, защото моите готини хора са много позитивни личности, безкрайно интересни. Не ми дадоха да си платя и закуската. Те разплатиха с дебитна карта.

Снимка: Shutterstock

Продължаваме към една от централните софийски улици, тъй като има изложение на различни издателства за книги. Разглеждаме, избрахме си вълнуващи четива, всеки според своите интереси. Някои издателства предоставиха възможността да се разплатим с банкова карта, аз обаче плащах с кеш. Моите готини хора и този път не се бръкнаха за кеша, а си платиха с банкова карта.

Разходката ни продължава, но сме изкушени да хапнем най-вкусния сладолед, който се предлага в центъра на София. Решавам аз да почерпя, но парите в кеш не ми стигнаха, а и не нося в себе си банкови карти. Няма проблем, защото моите нови приятели бързо се разплащат, този път с едно докосване на мобилния телефон към постерминала.

Любопитството ми надделя. Бях чувала за нови технологични решения, които ти позволяват да се разплаща с телефон, но аз съм човек на кеша. Вероятно сте забелязали, че днешните младежи са по-нетърпеливи, искат всичко да се случва бързо и лесно, за да имат повече време за любимите си занимания. Повечето студенти днес ползват wallet и/или дебитни/кредитни карти, за да се разплатят. Те рядко носят кеш в себе си, а до магазина или книжарницата могат да отидат само с телефона си, тъй като портфейлът им е в него. Бяха изумени да разберат, че нямам на телефона си мобилен портфейл от последно поколение за безконтактно и безкешово плащане.

Всичките 4 човека от групата разполагат с такъв. Проследяват с лекота разходите си, могат бързо да изпратят пари при необходимост, следят за получаването на студентските стипендии. Да, в наши дни студентските стипендии се превеждат по банкова сметка. Освен това данните им са сигурно защитени.

Разбира се, в стандартния си портфейл носят и пластика на дебитна и кредитна карта за всеки случай, малко парче от камъка цитрин за късмет и богатство (този съвет е от мен), разни други карти за достъп, които са им необходими. Кеш имаха много малко.

Продължихме своята градска разходка с много приятни емоции, времето летеше неусетно. Между временно, моята група си плати семестриалните такси за университета, билети за концерт и театър и някоя друга битова сметка. Нали не си мислите, че в събота сме обикаляли из цяла София, за да плащаме сметки. Не, всичко се случва лесно за тях с помощта на wallet-а.

„Ти знаеш ли колко време, нерви и дори пари спестяваш, докато се разплащаш без кеш“ – ме попитаха. От екскурзии, до различни типове курсове, ксерокс услуги, билет за градски транспорт, любима улична храна, дори сметката в любимия им бар, поръчка на храна за вкъщи, доставка до дома на нови и модерни дрехи, козметика, всичко се случва без кеш.

Като всички млади хора, така и моите безкешови приятели харесват игрите, възможностите да си спечелят нещо хубаво и следят за подобни кампании. „Участвам в томбола за ваучер за екскурзия в чужбина.“ – каза ми единият младеж.

Обичам пътуванията, а идеята да отида някъде и всичко да ми е платено, много ми харесва. Веднага попитах каква е томболата, кой я организира.

Ето малко повече информация за всички безкешови хора, които обичат да им е лесен животът и да печелят награди.

Пощенска банка и Mastercard имат кампания, в която може да участваме в периода 1 септември – 30 ноември 2022.

В този период са необходими поне 10 плащания с дебитна или кредитна карта Mastercard от Пощенска банка за автоматично участие в томбола с награди. Ако поне една от 10-те трансакции е направена с ONE wallet (мобилен портфейл) или Apple Pay, това гарантира участие за голямата награда - един от три туристически ваучера за пътуване в страната и чужбина на стойност 2000 лева.

Освен големите награди, има и по-малки, за които можете да участвате, а те са 100 ваучера по 100 лв. от Emag.

Е, няма как да изпусна такава възможност да си спечеля нещо приятно. Бързо си направих wallet, вече не се движа без моите дебитна и кредитна карта и определено все по-рядко плащам в кеш.

Светът се променя всеки ден и е важно да бъдем гъвкави спрямо промените. Да си студент без кеш е яко, защото имаш време за приятелите, хубавата нова книга и още куп забавления, които да платиш без кеш.

Снимки: istock