Интимно

Препъникамъчето във всяка връзка – ревността

Защо ревнуваме и как да преодолеем това опасно чувство

21.11.2012г. / 15 20ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Ревността е доказателство за несъвършенството ни като хора. Тя е свързана с желанието ни да характеризираме по свой особен критерий хората, които ни превъзхождат по някакъв начин. Тези хора се превръщат в заплаха за нас, а ревността е ответната ни реакция, начин да запазим самочувствието си. Някой, който изразява завист или ревност, всъщност дава израз на дълбоко вкорененото си чувство за малоценност спрямо набелязаните за съперници.

Какво можем да направим, за да се справим с проблема?

Свързани статии

Ако ревнуват нас

Първо трябва да си дадем сметка от кого всъщност произтича проблемът. Освен ако не кръшкате редовно с бивши гаджета или не посещавате суинг партита без знанието на партньора си, тогава ревността не е ваш проблем. С други думи, ако сами не сте дали повод за ревност с поведението си, проблемът не е наш.

Партньорството е отборен спорт. Това, което можете да направите в случая, е да предложите помощ на партньора си, за да се справи той с проблема си.

Споразумейте се за определени ограничения по отношение на социалните мрежи, например. Ако партньорът ви ревнува, със сигурност не му е приятно, че ученическата ви любов или някое старо гадже ви стават приятели във Facebook или са ви последователи в Twitter.

Приемете някои основни правила, които показват уважение към вас и към партньора ви. Може да се споразумеете, че Facebook приятелство с бивши е допустимо, стига да има прозрачност. Всякакви лични съобщения и тайна кореспонденция са изключени.

Ако ние ревнуваме

Разберете какво ви провокира. Като цяло ревността ни идва от убеждението, че не сме достатъчно добри или че не сме достатъчно важни и това ни кара непрекъснато да се сравняваме с някого. Разберете слабите си места. Това знание няма да премахне ревността с магическа пръчка, но ще ви помогне да действате по-осъзнато.

Освободете се от миналото. Повечето от нещата, които възприемаме като заплахи за връзката си, са погребани дълбоко в миналото ни. Някога сме претърпели загуба или унижение и очакваме това да се случи отново.

Описано с числа, водещ приблизителен принцип е този на „80/20“: 80% от нашите реакции са базирани на 20 на сто от нашите минали преживявания. Следователно трябва да се съсредоточим върху тук и сега, върху настоящата си връзка и върху стремежите си да поддържаме нейната стабилност.

Коментирай