Интимно

Сърдитото мълчание на мъжете – какво се крие зад него?

Понякога мълчанието е по-силно от изречена дума

03.01.2013г. / 17 22ч.
Петя Зефирова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Във всяка връзка има, както моменти на безгранично щастие и разбирателство, така и периоди на мъчително и всепоглъщащо мълчание. Как да разберем мъжа до себе си и да си осигурим дълга, романтична, приказна връзка с любимия. На помощ идват психолозите.

Думичката „чувства“ има различно значение или различен смисъл за представителите на двата пола. Мъжете обикновено чувстват действайки, а жените – говорейки. Ситуацията може нагледно да се представи така: жизненонеобходим е „превод“ от един на друг език. Ако мъжът осъзнае, че не е „основна точка от дневния ред на жена си“ той се затваря, приемайки чувствата си за неразбрани. Опитайте се да го уверите, че неговите чувства са важни за вас, но трябва да ви помогне да ги разберете. Накарайте го да е откровен, обяснете търпеливо очевидните за вас (но не и за него) неща.

Често се случва мъжът да не е наясно точно какво очаква жена му от него. Така обикновеното недоразумение прераства в конфликт и той често млъква. Независимо че вероятно си мислите: „Защо не прави това, което така ясно му обясних!?“, опитайте да изясните ситуацията с въпроса: „Кажи ми, моля те, в кой момент не съм била конкретна и ясна“. Така най-бързо и лесно ще стигнете до проблема и ще знаете как да го избягвате в бъдеще.

Много мъже се оплакват, че само те са активната страна във връзката и това звучи сякаш биха искали жената да направи първата стъпка понякога. Разбираемо е, че може би се уморяват да са инициативни, да ни изненадват с романтичните си жестове и е добре да им признаем това и на думи и на дела, правейки усилие от своя страна с нещо мъничко да докажем колко ни вълнува фактът, че сме заедно.

Свързани статии

Знаем колко е важно да получиш подкрепа и комплимент от близък човек като признание за усилията и старанието си. За мъжете да знаят, че се гордеем с тях, е от изключителна важност. Не си спестявайте да му казвате и показвате, че наистина го обичате и се гордеете да сте до него. Самочувствието, което успее да му даде това, ще се отрази неминуемо и на силата на чувствата му към вас.

Мъжете понякога демонстрират, че са неуязвими, но всъщност това не е така. Те не искат да ги съдим строго за думите или делата им и това ги кара да заемат отбранителна позиция. Кой мъж или жена не бленува да е 100% себе си пред най-близките си хора? Не го съдете строго и признавайте грешките си – това ще му помогне да отвори душата си пред вас.

Дайте му време да се подготви за разговор, когато имате проблем за обсъждане. Не го притискайте до стената, очаквайки откровения от него. Това може само да го накара да се затвори в себе си. Не че трябва да чакате няколко седмици, за да повдигнете въпроса. Нека той определи момента за дискусията. Така ще чувства нещата под свой контрол и има по-голяма вероятност да сподели мислите и чувствата си.

Връзката „Той – Тя“ би трябвало да се основава на правилото: „Дай, за да ти се даде“. Когато той усети, че дава, а не получава очакваното в замяна, се включва механизмът за емоционална защита и той се затваря в себе си. Покажете му, че чувствате по-различното му отношение и помолете да ви обясни в кой момент смята, че сте пропуснали да дадете своя дял усилия за успеха на връзката ви. Така ще преодолеете резервираността му и ще го импулсирате да сподели чувствата си.

Не се опитвайте да промените основни черти на характера му. В моментите, когато ви е най-трудно да преглътнете трудностите в общуването помежду си, си спомнете, че вие сте се влюбили в този мъж и сте го приели такъв, какъвто е. Мъжете трудно понасят някой да променя основните ценности на жизнената им философия. Ако непременно трябва да постигнете някаква промяна, то се постарайте това да стане с дипломатичност и такт. Ако обичта и разбирателството са основа на връзката ви, всичко е постижимо. Въпрос на време!

Коментирай