Много често сме склонни да се самообвиняваме за несгодите си. Не че няма доза истина в това, че каквото човек сам си направи – никой друг не може да му го направи! Но не бива да се вторачваме само в нашите негативи заради това. А ние именно това правим в много от случаите.

За любовните несгоди пък някои направо стигат до крайности в самокритиката. Обвиненията към себе си могат да добият пагубни размери и да създадат пречка за бъдещо отпускане на съзнанието и отдаване в истинския смисъл на любовта и човека, чието олицетворение е тя.

Характерна черта за повечето хора или по-скоро реакция при несполучливите опити за връзка е самозаблудата. Изричането наум и наяве на куп лъжи, с които се самозалъгваме е начин хем да успокоим наранената си душа, хем да се самобичуваме заради това, че не успяваме в любовта.

Лъжа №1 – Не са останали добри мъже за мен

Ако попадате в групата жени, самозаблуждаващи се по този начин от вътрешния си глас-критик, то вероятно е защото досега сте попадали сами и единствено на неподходящи мъже. Тази лъжа започва да се превръща в мантра, която повтаряте всеки път, щом осъзнаете, че отново сте направили грешка. Да, вярно е, че грешките са ваши, но това не означава, че подходящ за вас мъж не съществува. Просто подборът ви е неподходящ.

Лъжа №2 – Твърде късно е за мен да открия любовта!

Моля?! Как така късно? Не съществува такъв вариант. Умът на човека е изключителен феномен. Способен е да окуражи и да срине собственика си буквално за минути. Нещото, което природата ни е дала – способността да размишляваме, е причината за нашите избори – грешни или правилни. Затова можем да се сърдим на погрешното прилагане на опита си, а не да се впускаме в мрачни заключения, че времето ни е изтекло и подходящите мъже са се свършили.

Лъжа №3 – Аз съм твърде дебела/слаба/грозна/стара (и прочее), за да ме обича който и да е!

Докато не „поправите“ самоувереността и самочувствието си, няма как да очаквате, че околните ще имат по-добро отношение към вас. Да не говорим за мъжете. Винаги по-голямо впечатление правят жени, които знаят какво притежават, знаят положителните си черти и се стремят да ги подчертават. Няма значение дали сте супермодел или обикновена средностатистическа жена – важното е да знаете на какво да наблягате, за да привличате внимание!