Интимно

Стратегии за спасяване на връзката

Когато нещата не вървят добре в отношенията

27.07.2014г. / 13 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Рядкост е в една връзка да няма никакви проблеми. Нормално е и е човешко да се случват различни неразбирателства. Тънкостта е да съумеем да ги преодолеем и да използваме придобития опит като опорна точка в следващите емоционални премеждия.

Какво можете да направите, за да спасите връзката си? Ето няколко типични ситуации и техните решения.

Комуникация

Много голяма част от проблемите във връзката произтичат от липсата на комуникация или заниженото й качество. Повечето хора не смятат за нужно да разискват проблемите в дълбочина, особено мъжете. Те не си падат по сложните анализи на прости проблеми.

Да, но понякога комуникацията е тази, която ще спаси връзката ви. Ако останат недоизказани неща, рискувате те да станат стабилна причина да влошите отношенията си.

Стратегия за решаване на проблема

Направете си среща за разговор, независимо дали живеете заедно или не. Сложете телефоните на вибрация, изключете компютрите си и седнете да разговаряте. Ако не можете да говорите без да си крещите – отидете на публично място. Това ще ви помогне да се сдържате, например в парка, градината, ресторант и др.

Опитайте да не се прекъсвате. Седнете един срещу друг и се изслушайте. Обмислете аргументите на другия, независимо дали сте съгласни. Опитайте да помислите върху нещата от гледната точка на другия. Не използвайте обидни думи!

Секс

При дълготрайни връзки обикновено най-много страда сексът. Неминуемо нещата се променят и страстта не е толкова голяма, каквато е била в началото. Ако се появят и други проблеми, сексът става още по-условно понятие.

Стратегия за решаване на проблема

Планирайте срещи за секс. Не се плашете, че това ще превърне секса в график. Според много специалисти по семейно планиране срещите за секс стават все по-вълнуващи с времето и ще ви помогнат да скрепите отношенията си.

Свързани статии

Пари

Паричните проблеми са препъникамък за изключително много двойки. Финансовите дрязги се случват непрекъснато, дори и при по-заможни двойки, сочат много изследвания.

Стратегия за решаване на проблема

Бъдете честни за паричните постъпления и харчове. Не крийте от половинката си нищо. Преди да се наложи някакво голямо плащане – обсъждайте с партньора си. Не се плашете от възникване на конфликти. Но и не избухвайте – ще утежните ситуацията. Спомнете си съветите за по-добра комуникация.

И никога не обвинявайте другия за харчене на пари. След като поговорите внимателно по всички въпроси, изкажете своето мнение. Така ще е най-честно.

Домакинска работа

Повечето жени се дразнят на мъжете си, че не им помагат в домакинската работа. Тази основа за скандали е добра почва за разрастване на проблемите. От нещо малко може да се стигне до грандиозен скандал.

Стратегия за решаване на проблема

Поговорете с мъжа си за това колко е важно двамата заедно да се грижите за семейното гнездо. Разпределете задълженията, за да е честно. Давайте му задължения, които да не изискват особено прецизно почистване и подреждане, за да нямате разправии след това, но нека имате общи задължения.

Не поставяте връзката си като приоритет

С времето много двойки имат този проблем. Ежедневието, децата, работата, проблемите изтласкват връзката и любовта на заден план, което ви прави все по-отдалечени един от друг.

Стратегия за решаване на проблема

Започнете да правите нещата, които сте правели заедно в началото на връзката, когато сте били само двамата и целият свят е бил за вас. Свържете се със стари приятели, с които сте занемарили отношенията си. Срещите с тях ще ви върнат в миналото и в хубавите моменти, които сте имали заедно.

Уважавайте се и не забравяйте винаги за абсолютно всичко да си казвате благодаря! Помага страшно много!

Липса на доверие

Доверието е ключов компонент на една връзка. Ако постоянно сте мнителни и позволявате на ревността да вземе връх, това ще разруши връзката ви.

Стратегия за решаване на проблема

Бъдете последователни. Не закъснявайте! Важно е да сте винаги навреме на среща или пък вкъщи! Бъдете честни и не предизвиквайте ситуации, които да будят подозрения у другия! Ако ще закъснеете, винаги се обаждайте, за да предупредите половинката си. Никога не преигравайте, защото изкуственото поведение и прекалено многото обстоятелствени пояснения предизвикват съмнение.

Не ровете в стари рани и уважавайте границите на партньора си.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 9 години )
s napisanite po kniga saveti ni6to ne se opravia kogato se sblaska6 direktno s problema .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар