Ако подозирате, че партньорът ви изневерява – човекът, на когото сте дали толкова много от себе си, човекът, когото сте обичали толкова неегоистично и за когото сте жертвали толкова много, човекът, до когото сте били, когато всеки друг би си тръгнал, значи това може да бъде най-важното писмо, което някога сте чели.
Нека да обясня.

*Няма нужда да прекараш още една нощ будна в леглото, чакайки го да се прибере, неспособна да избегнеш ужасните мисли за това, къде би могъл да бъде любимият, с кого може да е и какви интимни работи може да прави.
* Няма нужда седмици наред да не правиш секс или да търпиш болката от раздялата – "да те докосне както правеха преди", докато той прави всичко по силите си да те наранят и да те пренебрегват.
*Няма нужда да търпиш безкрайните им лъжи и извинения или емоционалните обиди, които те карат да се чувстваш сякаш никога не си означавала нещо за тях.

Ето 10 въпроса, които да зададеш на неверния партньор:

1. Какво си каза, което ти даде правото да се забъркаш?
2. След като прави за пръв път секс със нея, усети ли чувство на вина?
3. Как можа това да продължи толкова дълго, щом знаеше, че е грешно?
4. Мислеше ли за мен въобще?
5. Какво сподели относно нас?
6. Говорили ли сте си за любов и съвместно бъдеще?
7. Какво видя в човека, с когото имаше афера?
8. Какво хареса в себе си по време на тази афера? По какъв начин се различаваше от себе си?
9. Имало ли е и други изневери или възможности за такива, и по какъв начин този беше различен или си приличаше?
10. Имал ли си не-безопасен секс?

1. Какво си каза, което ти даде правото да се забъркаш?

Има всякакви причини да не прекрачиш линията, която обикновено би те спряла да навлезеш в забранена област. Уязвимостта и моралните стандарти ще се разкрият от мислите и действията, които изникват докато пресичаш прага на извънбрачната връзка. Много е възможно обсъждането на тези въпроси да разкрие чара на взаимоотношението, чувството за любопитство или вярата, че нищо лошо няма да се случи. Една от най-разкриващите мисли е дали неверният партньор е обмислил предварително последствията от изневярата или само в случай, че бъде хванат.

Например, как реши Ралф (който беше женен за Рейчъл) да отиде на тайната среща за обяд, която имаше с Лара? Какво беше очаквал? Важно е да разбереш как едно платонично приятелство може да се превърне в афера. Когато хората се доверяват на приятели от противоположния пол за проблеми в брака си, те откриват слабо място и сигнализират, че са свободни в момента. Въпреки че жените споделят дълбоки чувства с много хора, особено други жени, мъжете се чувстват най-добре, когато споделят чувствата си в любовна връзка. Като резултат, когато взаимоотношението стане емоционално интимно, мъжете се стремят да го сексуализират.

Чрез дискусии с жена си, Лиза, Лес разбира как е бил въвлечен в афера с Фиона, новата колежка в работата му. Той разбира, че е започнало с неговото съчувствие към ситуацията, в която тя се намира. Бил е разчувстван от историята й за изтормозен брак, дете-инвалид и баща на смъртно легло, който живее с нея.

Лес призна, че е бил поласкан от факта, че Фиона го идеализира, когато го сравнява с нечувствителния си съпруг. Той си представяше, че е нейният защитник, спасявайки я от лошия й живот. Един студен неделен ден, когато получил обаждане от Фиона да отиде и да оправи колата й, той го споделил с Лиза. По-късно той и Лиза се съгласили, че, когато спрял да говори за Фиона вкъщи и да държи разговорите си в тайна, приятелството се превърнало в емоционална афера. Сексуалната интимност се развила когато Лес се убедил, че "обича" Фиона, и той започнал да се "отвързва" емоционално и сексуално от брака.

Фиона е израснала в работещо семейство без луксове. Тя била развълнувана, когато Лес я завел на обикновен обяд в ресторант. Контрастно на това, когато Лес и Лиза излизали до петзвездни ресторанти, те го възприемали като част от живота си. Лес се чувствал поласкан да даде малко радост на Фиона.

Защото Лес и Лиза говорили за това, колко той съжалявал Фиона, им станало ясно, че неговата уязвимост е в спасяването на изтормозени жени. Той обещал, че за в бъдеще ще определя границите с недоволни и привлекателни жени, които докоснат милото му сърце. Когато въвлечените партньори споделят своите чувства на това ниво, те допускат предадените си половинки до ума си и така заздравяват връзката си. Те не само обсъждат станалото, но заедно проникват в същината на скритата динамика.

2. След като прави за пръв път секс със нея, усети ли чувство на вина?

Въпросът за вината разкрива вътрешните ценности на неверния партньор. Някои хора никога не изпитват вина за въвличането си. Хората, които предусещат чувството за вина още преди да са извършили нещо, са по-склонни да избегнат опасни пресичания. Трети се чувстват виновни след като действат, въпреки че вината след греха не е винаги достатъчна, за да спре повтарянето му.

Някои хора се чувстват толкова отвратени от себе си след първия извънбрачен секс, че се събират възможно най-бързо с партньора от аферата: допълнителна доза от афродизиака им предлага временно бягство от тяхната себе-омраза. Някои се отървават от чувството за вина и продължават извънбрачната връзка като намират рационално обяснение на нерационално поведение: те не взимат нищо от половинката си или от семейството си. Други превръщат чувствата за вина като поемат отговорност и унищожават извънбрачното си поведение преди да бъдат разкрити.

3. Как можа това да продължи толкова дълго, щом знаеше, че е грешно?

Аферите са мръсни и същевременно очарователни. Забраненото, нестабилно естество на тайните извънбрачни връзки задържа страст, която я има повече години, отколкото е нормално за стабилна връзка. Неверните съпрузи често са пристрастени към любовниците си. Те се провалят в усилията си да сложат край на аферата всеки път, дърпани от магнетична сила, на която, изглежда, не могат да устоят. Единствено с голяма твърдост и непоколебимост ще могат да разрушат заклинанието.

Разбирането на това, от какво е започнала аферата, е различно от разбирането кое я поддържа. Може да е започнала от общ интерес или сексуално привличане, но продължава заради задълбочаваща се емоционална привързаност. Или може да е започнала като емоционална афера и да е продължила, защото сексът е бил върховен. Или да е започнала заради проваления брак, но да е продължила, защото е запазила свой живот дълго след като бракът се подобрил.

Важно е да разберете не само как свършва аферата, но и кое я е поддържало. Усложненията на афера, която е приключена от неверния партньор преди разкритието й са много по-различни от аферата, която е прекратена или от любовницата, или от ултиматумите на предадената половинка. Ако аферата е приключена внезапно, привързването ще бъде по-трудно за премахване, отколкото ако аферата умира от естествена смърт. По-лесно е да оставиш взаимоотношение зад себе си, ако ти си този, който прави решението да си тръгне.

4. Мислеше ли за мен въобще?

На първо място, ако неверният партньор е мислил за предадения, то той нямаше да бъде така завлечен. Действието на изневярата не е за предадения човек, а за предателя. Предадените половинки често виждат себе си като главни герои в аферата на съпрузите си и вярват, че всяка стъпка е направена с мисълта за тях. "Как можа да ми го причиниш?", питат те. Реалността е, че въвлеченият вероятно въобще не си е и мислил за своя партньор. Простичко казано, неверните партньори рядко се замислят за трагичните последствия или болката, която причиняват.

Сигурно ще е болезнено за предадените партньори да научат, че, въпреки че неверните им половинки имат трудности с потискането на любовниците си вкъщи, не е много вероятно да мислят за съпругите си, докато са в любовното гнездо. Обезпокоителни мисли за любовници се появяват от необходимост да се задържат в тайна, но отнема малко енергия да потиснеш мисли за социално одобрени бракове.

5. Какво сподели относно нас?

Този въпрос адресира резултатите от лоялността към брака и естеството на емоционалната интимност в аферата. Предаденият партньор има разбираем интерес колко голям е бил прозорецът, през който е гледала любовницата към брака. Предаденият също би искал да знае как той или тя и брака им са били обрисувани.

Някои неверни партньори дават позитивни описания на браковете си и блестящи описания на половинките си, съпоставени със смущението и раздразнението на партньорите си от аферата. Други описват половинките си като студени или отдалечени. Трудно е да се каже дали това е опит за измама, като карате брака си да изглежда ужасен, или е погрешно освобождение от действителните брачни неволи. Във всеки случай, ако вие сте неверния партньор, важно е да говорите с половинката си за реалните проблеми в брака, които сте обсъждали само с любовницата си.

В случая, когато бракът е защитен и предадената половинка не е била обсъждана, защо не сте говорили върху тези теми с любовницата си? Някои неверни партньори се опитват да задържат двойния си живот напълно отделяйки ги един от друг. Те могат да се заблудят, като мислят, че така оказват чест на брака си, като го предпазват от критичното изследване на човека, с когото имат афера.

Следва продължение...

Още за изневярата

Изневярата – 2 част